Superleague Formula

Superleague Formula: Analyse Nurburgring

De geoliede A1 marketingmachine zorgde er direct vanaf het begin voor dat dankzij het “Verstappen-effect” de Nederlandse fans bij de start in Brands Hatch in 2005 in volle getale aanwezig waren. De grammaticale woordspeling Grand Prix bezorgde deze serie bij de introductie waarschijnlijk een status waarover men toen nog niet beschikte. Jammer genoeg lieten de die-hard autosportfans het op de Nürburgring nog even afweten, maar krijgen volgende week op Zolder een herkansing.

Tekst en Foto’s: Willem J. Staat

doornbos_wint
Prachtig moment voor Robert Doornbos, AC Milan en de Nederlandse autosport.

Emotionele belevenis
De Nürburgring lijkt de Nederlanders gunstig gezind te zijn. Enkele weken geleden werd het team van VM Motorsport by Equipe Verschuur LMES kampioen in de LMP2 klasse. Amper een maand later vond er weer een historisch wapenfeit plaats. Het mag een unicum genoemd worden dat zowel Robert Doornbos als Yelmer Buurman erin slagen om beide SF-races op hun naam schrijven. Voor de geschiedschrijving van de nationale racerij op dit niveau was het in de 31-jarige carriere van uw redacteur qua prestaties op dit niveau het absolute hoogtepunt.De tweede wedstrijd met de zege van Yelmer Buurman was een absolute klassieker. Wie op dit niveau van plaats 10 naar de hoogste trede op het podium rijdt verdient alle achting. Hetzelfde geldt voor Robert Doornbos. Beiden hebben tijdens het Nürburgring-weekend bewezen dat zij tot de top van de mondiale eenzitter-racerij behoren. Ook al is SF niet de Formule l. Je moet het toch maar doen! Zeldzame momenten waarvan de Nederlandse fans deze week nog maar eens extra moeten nagenieten. Wie de Nürburgring gemist heeft en niet voor de A1 GP op Zandvoort kiest heeft op 5 oktober in het Belgische Zolder een tweede kans.

buurman_zege
Yelmer Buurman overtreft Doornbos met een bijna volledig Nederlandse overwinning.
De PSV-bolide wordt gerund door Azerti Racing van Wim Coekelberghs, tevens eigenaar
van Racing For Belgium.

Weinig problemen
In tegenstelling tot Donington lijken de eerste kinderziektes aardig opgelost. Er waren slechts twee auto’s die motorenproblemen kenden. Voor de Borussia Dortmund fans was het bijzonder sneu dat juist de auto van Nelson Philippe door motorproblemen in de tweede wedstrijd niet meer van start kon gaan. De aanwezige Borussia-aanhang was ondanks deze tegenslag razend enthousiast. Dat de recente “beurskrach” in de VS de komende periode ook in de internationale autosportwereld wel eens zijn sporen achter kan laten is voor iedereen duidelijk. Dat het soms in de diverse paddocks wemelt van de geruchten moge duidelijk zijn. Toch is Robin Webb van SF hier duidelijk over. Webb: “De afgelopen periode is er heel wat over ons concept geschreven maar ik moet om een deel van het journaille lachen. Zij schijnen het allemaal te weten.” Vervolgens voegt hij er aan toe: “Ook wij hebben er belang bij dat het in rivaliserende series goed gaat. Het zou ons imago kunnen schaden.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet