Citroën Saxo Cup

Citroën Saxo Eurofinale Monza: Van Lagen als een vis in het water, titel voor Sandra van der Sloot

480_start

De afsluitende wedstrijd om de Radio 538 Citroën Saxo CUP vond plaats in het kader van de inmiddels traditionele Europese Citroënfinales in het Italiaanse Monza. In tegenstelling tot wat je normaliter in Italië zou verwachten, speelde het weer niet echt mee: gedurende drie dagen stroomde de regen gestaag naar beneden en maakte het er voor de deelnemers bepaald niet eenvoudiger op. Dat weerhield de Nederlandse rijders er echter niet van om er een 'finale furioso' van te maken, een waardige afsluiting van een spannend seizoen.

Tekst en foto's: René de Boer

Training
In de tijdtraining voerde Jaap van Lagen lange tijd de ranglijst aan, maar in de slotfase werd de rijder uit Wekerom voorbijgestreefd door Sandra van der Sloot en Joël Verstrate. Van der Sloot zette haar blauw/witte Saxo op de pole position met een fabuleus snelle trainingstijd van 2.18,035. "Dat is een goede uitgangspositie voor de wedstrijd", zo meende de Alphense, die natuurlijk heel goed wist dat ze met haar comfortabele voorsprong in de titelstrijd niet al teveel meer te duchten had. Heelhouden en aankomen luidde voor haar het devies.

480_zentveldt

Achter Jaap van Lagen in de startopstelling stonden Boy Zentveldt, Dillon Koster en gastrijder Thomas Bangma. De Autovisie-journalist reed met de Hewlett-Packard Saxo van Mark Kroes en had het in Monza buitengewoon naar zijn zin. "Ik ben hier nog nooit eerder geweest, zelfs niet geoefend op de Playstation, maar ik heb dus wel even laten zien dat Bangma een stukje kan sturen", aldus de snelle schrijver. Op de vierde rij stonden met Debbie Loogman en Michel Schaap de routiniers in het Saxo-veld, voor Michel Stoelman en Danny van Dongen.

De tijdtraining vond op vrijdag nog onder enigszins droge omstandigheden plaats, maar op de racedag regende het onophoudelijk. Sandra van der Sloot startte goed, in tegenstelling tot Joël Verstrate, die op de natte baan heel veel wielspin had en terugviel. Zo kon Jaap van Lagen aansluiten op de tweede plaats: de nummers een en twee in het kampioenschap op dezelfde posities in de race! Sandra van der Sloot wist dat ze zelfs aan een twaalfde plaats nog genoeg zou hebben om de titel te kunnen pakken, dus het wekte weinig verwondering dat zij Van Lagen zonder problemen voorbij liet gaan toen de rijder uit Wekerom in de tweede chicane in haar achteruitkijkspiegel opdook. Dat gold ook voor andere coureurs die het bij de Alphense probeerden: achtereenvolgens Boy Zentveldt, Dillon Koster en Michel Schaap staken haar voorbij en zo eindigde Van der Sloot uiteindelijk op de vijfde positie in de race, ruim voldoende om de titel veilig te stellen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet