Citroën Saxo Cup

Citroën Saxo CUP: Zentveldt wint waterballet in Zandvoort

Ditmaal geen volle tribunes en files op de toegangsweg: de Radio 538 Citroën Saxo CUP werkte de zesde ronde van het seizoen af als hoofdnummer tijdens de nationale races op Circuit Park Zandvoort. Pluvius speelde ditmaal een belangrijke rol in de uitkomst van zowel de training als de race.

Tekst: René de Boer

Eerste Pole
Net zoals bij de kwalificatietraining voor de Formule 1-Grand Prix op de Nürburgring was ook bij de geklokte sessie op Zandvoort de regen van invloed op de startopstelling. Naarmate de training verder vorderde, droogde de baan steeds meer op en wie lang doorreed, had de meeste kans op een snelle tijd. Jaap van Lagen had lange tijd de pole position in handen, maar werd vervolgens door velen voorbijgestreefd. Uiteindelijk was het Michel Stoelman die, voor het eerst in zijn carrière, zijn Saxo op de pole position mocht stellen. Evenals op de Nürburgring, waar Jordan-coureur Heinz-Harald Frentzen de snelste was in de training, stond er bij de Saxo's op Zandvoort dus een gele auto op de pole position.

"Gewoon een kwestie van door blijven rijden, dan gaat het vanzelf sneller", luidde Stoelmans anaylse. Tweede op de grid, tevens snelste dame, was Debbie Loogman, voor Boy Zentveldt en Sandra van der Sloot. Daan van Joolen trainde als vijfde en was vastbesloten, ditmaal op het podium terecht te komen. "Nou moet het gewoon een keer lukken", zei hij. Debutant Walter Cleykens trainde naar een niet onverdienstelijke elfde plaats, terwijl enkele normaliter snelle rijders ver naar achteren stonden: Dillon Koster als vijftiende, een plaats voor Joel Verstrate, Roel van der Scheer op de achttiende positie en Michel Schaap als negentiende. Ook Sandra Douma (22e) was met haar startplaats niet echt tevreden.

Wat is er aan de hand met de 'leading lady'
Een half uur voor de start twijfelden enkelen nog over de bandenkeuze, maar toen begon het werkelijk met bakken te regenen en was de juiste beslissing natuurlijk snel genomen. Sandra van der Sloot had een uitstekende start en pakte al in de eerste ronde de leiding door Boy Zendveldt in te halen. Debbie Loogman en Jaap van Lagen streden om de derde plaats, terwijl daarachter een groepje van vier rijders (Bas Plugge, Danny van Dongen, Jon Kok en de teruggevallen pole-sitter Michel Stoelman) streden om de posities vijf en verder. In de tweede ronde verdween Jaap van Lagen van het strijdtoneel, terwijl ook Danny van Dongen voortijdig forfait moest geven. Vooraan bleef de volgorde ongewijzigd, met Van der Sloot voor Zentveldt en Debbie Loogman. Een ronde later trof het noodlot de 'leading lady': ze moest de strijd staken met een gebroken gaskabel en maakte zo de weg vrij voor Boy Zentveldt om de leiding over te nemen. Van der Sloot was kwaad: ze sloeg zo hard op het stuurwiel dat ze haar hand blesseerde!

Discussie
De regen nam intussen bijna tropische vormen aan. Het zicht was nagenoeg tot nul gereduceerd en nadat diverse coureurs in de Tarzanbocht in de grindbak waren beland, werd de race afgebroken. Vervolgens volgde een ellenlange discussie over de vraag wie er wel of niet na een eventuele herstart zou mogen deelnemen. Een langdurige aangelegenheid, terwijl de auto's op de startgrid stonden. Na ruim een half uur werd de wedstrijd hervat voor vijf ronden. Zendveldt pakte de leiding, voor de verrasend sterke Menno Kuus en Debbie Loogman. In de tweede ronde remde Loogman in de Gerlachbocht Kuus uit, terwijl Dillon Koster opklom naar de derde plaats. Na vijf rondes werd de tweede manche afgevlagd met Boy Zentveldt op de eerste positie, voor Debbie Loogman, Dillon Koster, Bas Plugge, Menno Kuus, Michel Stoelman en Michel Schaap.

De uitslagen van beide manches werden bij elkaar opgeteld om tot een einduitslag te komen, waarin Boy Zentveldt won, voor Debbie Loogman, Menno Kuus, Michel Stoelman en Dillon Koster. Laatstgenoemde werd echter uit de uitslag gehaald, evenals Michel Schaap en Sandra Douma. Zij hadden allen hulp van buitenaf gekregen om uit de grindbak te komen, en dat is volgens het reglement nu eenmaal niet toegestaan.

Fantastisch
Voor Boy Zentveldt had het allemaal geen gevolgen. Hij behaalde tijdens de natte race niet alleen zijn eerste overwinning, maar zelfs zijn eerste podiumplaats! Geen wonder dus, dat de Amsterdammer dolblij was. "Fantastisch! Maar nu weet ik hoe moeilijk het is om op kop te rijden! Het zweet brak me uit, constant in de spiegel kijken of er niemand aan kwam, proberen geen fouten te maken... Maar een geweldig gevoel dat het nu is gelukt!"

Gaaf
De tweede plaats voor Debbie Loogman vormde ook voor haar het beste resultaat uit de carrière. "Gaaf!", lachte ze na afloop. "Toen Sandra eraf was, wist ik, dat ik de volle punten voor de Ladies' Cup kon halen, dat was al een mooi gevoel. Maar de tweede plaats algemeen, daar had ik nauwelijks van durven dromen. Van tevoren had ik wel gehoopt op een beetje regen, maar zoveel was natuurlijk ook weer niet nodig geweest. Je zag echt niks..."

De verrassing van de dag was Menno Kuus, die het op de spekgladde baan bijzonder naar zijn zin had. "'s Winters pak ik ook meteen de auto als het gesneeuwd heeft. Ik had al snel ontdekt dat de lijn aan de binnenkant beter was dan aan de buitenkant, in tegenstelling tot wat normaal in de regen geldt. Dat werkte goed: ik kon op de baan blijven, terwijl iedereen er aan alle kanten afvloog. Kwestie van remmen met je grote teen, rustig aan, geen risico's." De overige podiumplaatsen in de Playboy Saxo Ladies' CUP gingen naar Amber Peeters en Natasja Smit.

Uitslag:
1.Boy Zentveldt, 9r. in 20.52,157 (gem. 111,264 km/h)
2. Debbie Loogman, op 2,422
3. Menno Kuus, op 5,343
4. Michel Stoelman, op 8,001
5. Bas Plugge, op 11,582
6. Daan van Joolen, op 12,833
7. Amber Peeters, op 26,362
8. Erik Struijlaart, op 36,237
9. Mark Kroes, op 37,824
10.Natasja Smit, op 38,139

Stand na 6 van 8 races:
1. Sandra van der Sloot, 93 punten
2. Jaap van Lagen, 77
3. Roel van der Scheer, 75
4. Bas Plugge, 62
5. Boy Zentveldt, 57
6. Dillon Koster, 53
7. Debbie Loogman, 50
8. Michel Schaap, 49
9. Michel Stoelman, 42
10.Jon Kok, 34

Stand Playboy Saxo Ladies' CUP
1. Sandra van der Sloot, 50 punten
2. Debbie Loogman, 44
3. Amber Peeters, 30
4. Natasja Smit, 24
5. Sandra Douma, 22
6. Natascha Davelaar, 8 en Erna Scholten, 8
8. Niona Bulters, 5
9. Vanessa Huisman, 3
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet