Citroën Saxo Cup

Citroën Saxo CUP: Sandra van der Sloot doet goede zaken

De relatief 'brave' Radio 538 Citroën Saxo CUP werd tijdens de RSG Racing Days geconfronteerd met een hectische race. Er was sprake van een ongekend felle maar tegelijk faire strijd. Het klassement ging op z'n kop, omdat Jaap van Lagen een gitzwarte dag kende. Letterlijk en figuurlijk pakten zich donkere wolken samen boven het TT-Circuit Assen. De ervaren Sandra van der Sloot en de andere kampioenskandidaat Roel van der Scheer profiteren optimaal van Van Lagen's misstap.

Tekst: Armin Wirtz

De tijdtraining werd grotendeels in de regen afgewerkt. De ervaring die Match Racing in de Citroën Saxo CUP heeft opgebouwd, kwam weer eens aan het licht toen de baan maar enigszins opdroogde en men Jaap van Lagen als eerste naar de pits haalde om profielloze banden te monteren. De tactiek wierp vruchten af. De jonge coureur uit Wekerom had meer de tijd dan de concurrentie om een goede tijd te klokken. Jaap van Lagen startte derhalve ook vanaf pole position. Tijdens de startopstelling voor de race leek het hemelwater weer een weg naar Assen gevonden te hebben. Gelukkig bleven tot opluchting van velen de hemelsluizen dicht.

Losse wielbouten
Jaap van Lagen kende een goede start en hij werd direct op de hielen gezeten door Michel Schaap die eveneens uitstekend getraind had. Uiteraard waren Sandra van der Sloot en Roel van der Scheer ook niet ver weg. Het voordeel voor Van Lagen was dat de achtervolgers het met elkaar aan de stok hadden en hij dus steeds verder kon uitlopen. De afstand bleef echter overbrugbaar, omdat de jonge Radio 538 Contest-winnaar alleen vol in de wind reed en zich liet betrappen op een paar kleine foutjes.
De achtervolgers konden door hun slipstream-gevechten veel snelheid behouden en verloren Van Lagen niet uit het oog. Ondertussen wisselden Van der Sloot, Schaap en Van der Scheer voortdurend van positie. Na een safetycar-situatie (Niona Bulters stond dwars op de baan) schoof het veld weer ineen. Terwijl de pace car in de baan was, voltrok zich een klein drama dat grote gevolgen had kunnen hebben. De veruit jongste deelnemer van de Citroën Saxo CUP, Danny van Dongen, voelde enorme trillingen aan zijn stuur. Plotseling werd de jonge Zandvoorter gepasseerd door een eigen wiel. Na inspectie bleken alle wielbouten van alle wielen los te zitten. Van Dongen realiseerde zich na afloop maar al te goed dat de safetycar-situatie voor hem een geluk bij ongeluk was.

'Duw- en trekwerk'
Jaap van Lagen wist na de herstart zijn koppositie te behouden, maar hij kon zijn achtervolgers niet meer afschudden. Nadat Sandra van der Sloot Michel Schaap gepasseerd was, was de weg vrij om de leider van het kampioenschap op te jagen. Van Lagen kwam bij een bocht te ruim uit en als een duveltje uit een doosje stond Van der Sloot naast hem. Van Lagen moest de ervaren coureur laten gaan en hij zag haar niet meer terug. Sandra van der Sloot reed weg van de kopgroep en passeerde als eerste de finishlijn. De winnares: "Ik heb in het begin van de race even de kat uit de boom gekeken en mijn banden gespaard. Licht duw- en trekwerk was schering en inslag. Nadat ik een tweede plaats veroverd had, zag ik Jaap steeds kleine foutjes maken. Daar heb ik natuurlijk van geprofiteerd. Mijn kampioenskansen zijn door deze overwinning gestegen, maar ik weet ook dat we pas halverwege zijn."

Foutje, bedankt
Ook Roel van der Scheer, gefinisht als derde, omschreef de race als hectisch. Zijn analyse: "Jaap was vanaf het begin duidelijk niet de snelste, het veld schoof daardoor telkens in elkaar. Hij reed zeer verdedigend. Het was constant stuivertje wisselen in de kopgroep. Iedereen maakte wel eens een foutje, waarvan de anderen meteen konden profiteren. Uiteindelijk kon ik Jaap passeren en lag ik op de derde stek. De race was nu te kort om Michel nog te achterhalen. Ik heb toen eieren voor mijn geld gekozen en de podiumplaats veilig gesteld. Deze plaats is mij meer waard dan alle tweede plaatsen eerder dit seizoen. Ik heb hier echt voor moeten vechten." Michel Schaap was bijzonder content met zijn eerste podiumplaats van het seizoen. "Hoewel er vuisten naar links en rechts gezwaaid werden, was de strijd uiteindelijk wel fair. Volgens mij heb ik alle posities in het veld bezet. Vanaf de start was de wedstrijd al enerverend. Pas nadat Sandra ons allen in de tiende ronde had ingehaald, kwam er wat meer rust, een soort status quo. Ik kon niet meer bij Sandra komen, Roel niet meer bij mij. Jaap ben ik uit het oog verloren. Met deze prestatie heb ik in ieder geval bewezen dat ik vast in de topvijf thuishoor."

Ladies
Naast Sandra van der Sloot lijkt ook Debbie Loogman een abonnement op een podiumplaats bij de Playboy Ladies Cup te bezitten. De Lady uit Badhoevendorp rijdt dit seizoen bijzonder sterk. "Het gaat echt lekker. Ook in het algemeen klassement zet ik goede resultaten neer. Het team heeft een positieve invloed, ik voel mij er thuis. Het wordt moeilijk om Sandra van de Ladies Cup af te houden, maar ik zal ervoor zorgen dat ik een goede tweede wordt." De derde trede op het Ladies-podium in Assen was weggelegd voor Natasja Smit. "Het werd weer eens tijd. Een lekker gevoel. Ik ben er dit seizoen twee keer dichtbij geweest. Dit is een beloning waar ik keihard voor heb gevochten. Vandaag werd er niets cadeau gegeven. De prestatie geeft vertrouwen voor de komende races. Ik hoop aan het einde van het seizoen op een podiumplaats in de Ladies Cup."

De volgende race van de Radio 538 Citroën Saxo CUP wordt op 5 september verreden tijdens de Internationale Autoraces op het Circuit Park Zandvoort.

Uitslag vierde race Radio 538 Citroën Saxo Cup
1. Sandra van der Sloot
2. Michel Schaap
3. Roel van der Scheer
4. Dillon Koster
5. Debbie Loogman
6. Jon Kok
7. Bas Plugge
8. Mark Kroes
9. Natasja Smit
10. Boy Zentveldt

Uitslag Playboy Ladies Cup
1. Sandra van der Sloot
2. Debbie Loogman
3. Natasja Smit
4. Amber Peeters
5. Sandra Douma

Stand Kampioenschap
1. Sandra van der Sloot 73 punten
2. Roel van der Scheer 61 punten
3. Jaap van Lagen 60 punten
4. Michel Schaap 49 punten
5. Bas Plugge 42 punten

Stand Playboy Ladies Cup
1. Sandra van der Sloot 40 punten
2. Debbie Loogman 26 punten
3. Amber Peeters 19 punten

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet