Citroën Saxo Cup

Citroën Saxo CUP: Lief en leed

De verrassing na de training was natuurlijk de derde plaats van Daan van Joolen op de startgrid.Hij stond daarmee direct achter pole-setter Roel van der Scheer, die slechts een fractie van een seconde sneller was dan het Radio 538 Citroen talent Jaap van Lagen.

Het tikje van Dillon
In de race over 12 ronden nam Van der Scheer gedecideerd de leiding voor Van Lagen en de rest van het kleurrijke lint auto's. Van Joolen moest al snel zijn meerdere erkennen in de ervaring van, de als vierde gestarte, Sandra van der Sloot. De Alphense die daarmee tevens de beste dame in het veld was. Bij de eerste doortocht van de Gerlachbocht ging het flink mis. Van Joolen kreeg een tikje, schoof van de baan en nam in die actie Dillon Koster mee. Voor laatstgenoemde (en Stefan van Bloemendaal) was daarmee de race gelijk over. Van Joolen kon zijn race nog wel vervolgen, maar kwam niet verder dan een zeventiende plek.

Aan de kop verhoogde Jaap van Lagen de druk op Van der Scheer en na enkele ronden wisselden beiden van positie. Van Lagen reed vervolgens fier op kop met in zijn schaduw de gele Saxo van Roel van der Scheer. Met een verschil van slechts 0.385 ging het tweetal over de meet en was de tweede overwinning op rij een feit voor Radio538/Citroen coureur Jaap van Lagen. Van der Scheer was ingenomen met zijn tweede plaats en beaamde dat dit, gegeven de omstandigheden, het best mogelijke resultaat was. Een gelijk geluid bij Sandra van der Sloot. Zij kwam bij de start goed weg, maar miste desdondanks net de aansluiting met de beide koplopers, terwijl zij een kleine 4 seconden voor de als vierde en vijfde geklasseerde Bas Plugge en Boy Zentveldt reed. Achteraf verklaarde ze een beetje een eenzame race gehad te hebben.

Jeugdige tandem
Direct achter de eenzame winnares van het Ladies klassement, was er volop strijd. Na de schermutselingen in de eerste bochten settelde zich hier een groep met Bas Plugge, Debbie Loogman, Michel Schaap, Joel Verstrate en Michel Stoelman en Boy Zentveldt. Amber Peeters zweefde daar net achter, maar verkleinde per ronde haar gat op de groep voor haar. In de Playboy Ladies Cup leek Debbie Loogman dit keer haar slag te slaan. Zij reed op enig moment op een zesde plaats in het veld en zou daarmee haar beste seizoensresultaat royaal verbeteren. In de tweede helft van de race moest zij echter steeds meer deelnemers voor haar toestaan. "De achterremmen bleven af en toe hangen, waardoor ik twee keer in de grintbak belandde en plaatsen verloor", aldus de Badhoevedorpse. Maar ook haar Enjoy Teamgenoot Michel Schaap had het niet gemakkelijk en moest het in de slotfase afleggen tegen de jeugdige tandem Boy Zentveldt en Michel Stoelman. Zelfs Joel Verstrate zag net voor het zwart/wit geblokt nog kans een plekje ten winnen. Met haar negende plaats was Debbie Loogman nog steeds de tweede dame en eindigde net voor de als derde gefinishte Amber Peeters.

Spanning terug
Door deze uitslag is de spanning in de Radio 538 Citroen Saxo Cup wel helemaal terug. Jaap van Lagen voert de lijst aan maar wordt op slechts 3 punten gevolgd door Sandra van der Sloot. Van der Scheer ligt inmiddels derde en heeft met zijn 46 punten zeven punten achterstand op Van der Sloot. In de Playboy Ladies Cup gaat Sandra van der Sloot royaal aan de leiding met 30 punten. De strijd om de tweede plaats is echter allerminst beslist. Zowel Debbie Loogman, als Amber Peeters en Sandra Douma maken nog kans op die plek. Waarbij de onderlinge verschillen slechts een enkele punt bedragen.

Uitslag derde race NK Radio 538 Citroën Saxo Cup:
1. Van Lagen (Wekerom) 12 ronden in 25:05.182 (123.414 km/uur);
2. Van der Scheer (Ysselmuiden), op 0.385;
3. Van der Sloot (Alphen a.d. Rijn), op 6.609;
4. Plugge (Warmond), op 10.936;
5. Zentveldt (Alkmaar), op 12.512;
6. Stoelman (Aerdenhout), op 12.648.

Stand Nederlands kampioenschap:
1. Van Lagen 56;
2. Van der Sloot 53;
3. Van der Scheer 46;
4. Plugge 33;
5. Schaap (Santpoort) 32;
6. Koster 24.

Stand Playboy Ladies Cup:
1. Van der Sloot 30;
2. Loogman (Badhoevedorp) 18;
3. Peeters (Amsterdam) 15.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet