NASCAR

NASCAR: Ford verplettert concurrentie in Dover

Het team van Roush Fenway Racing heeft in Dover op de Monster Mile de concurrentie volledig platgewalst. De Roush-Fenway Fords waren oppermachtig en eisten de eerste drie plaatsen op. Toyota-coureur Kyle Busch zag na New Hampshire vorige week zijn titelkansen volledig in rook opgaan.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s: Autostock

ford_dover_oppermachtig
Niemand was in Dover tegen de Fords van Biffle, Kenseth en Edwards opgewassen.

Ford vernedert concurrentie in Dover
De Roush Fenway Fords hebben in Dover de concurrentie volledig vernederd. Greg Biffle, Matt Kenseth en Carl Edwards maakten volledig de dienst uit. Van de 400 ronden tellende wedstrijd reden zij er maar liefst 285 aan de leiding waarvan winnaar Greg Biffle pas in de laatste negen ronden op kop kwam. Matt Kenseth: “Wij wilden hem laten winnen.” Bij de concurrentie was het duidelijk dat men bij het team van Roush Fenway haar huiswerk voor de Monster Mile goed verricht had. Hendrick Motorsports coureur Jimmie Johnson:: “Eigenlijk wisten wij diep in ons hart dat de Eoush Fenway auto’s in Dover moeilijk te verslaan zouden zijn. Diep in ons hart wisten wij dat deze auto’s over iets bijzonders beschikten.”

Drama voor Kyle Busch
Bij Toyota zijn de kansen in de Chase naar de Cup realistisch gezien tot nul geslonken. In de 144e ronde begon de motor van Busch te roken. Busch die tijdens een neutrasatie nog wel probeerde zijn auto te laten herstellen werd uiteindelijk als laatste geklasseerd. Een teleurgestelde Kyle Busch: “De titeljacht is voor ons voorbij. In de motor is iets gebroken. Twee jaar geleden gebeurde bij mij het zelf. Vorige week een crash en nu een kapotte motor. Het is voorbij.” In de Chase naar de Cup staat Busch nu als 12e geklasseerd.

bifle_monster
Een lachende Greg Biffle met zijn toch wel heel aparte trofee.

Edwards leidt Chase naar de Cup
Aartsrivaal Carl Edwards leidt in de Chase naar de Cup. Carl Edwards eindigde als derde achter zijn teamgenoten Biffle en Kenseth. Edwards: “Er kon eigenlijk geen betere derde plaats zijn. Ik ga aan de leiding in de Chase naar de Cup en mijn teamgenoten eindigden voor mij.” Toch maakte men nog een verkeerde beslissing door bij de laatste stop slechts twee banden te wisselen waardoor Edwards zijn positie kon behouden. Had men voor vier banden gekozen dan had Edwards de wedstrijd mogelijk naar zich toe kunnen trekken. Teamgenoot Kenseth klom van de 12e naar de 10e plek in de Chase. Kenseth: “Eigenlijk ben ik dus de enige verliezer.”

UITSLAG
1. Greg Biffle Ford 400 ronden
2. Matt Kenseth Ford 400 ronden
3. Carl Edwards Ford 400 ronden
4. Mark Martin Chevrolet 400 ronden
5. Jimmie Johnson Chevrolet 400 ronden
6. Kevin Harvick Chevrolet 400 ronden
7. Jeff Gordon Chevrolet 400 ronden
8. Clint Bowyer Chevrolet 400 ronden
9. Jeff Burton Chevrolet 400 ronden
10. Michael Waltrrip Toyota 400 ronden

Chase naar de Cup
1. Carl Edwards Ford 5390 punten
2. Jimmie Johnson Chevrolet 5380 punten
3. Greg Biffle Ford 5380 punten
4. Jeff Burton Chevrolet 5308 punten
5. Kevin Harvick Chevrolet 5289 punten
6. Clint Bowyer Chevrolet 5284 punten
7. Tony Stewart Toyota 5277 punten
8. Jeff Gordon Chevrolet 5272 punten
9. Dale Earnhardt jr. Chevrolet 5261 punten
10.Matt Kenseth Ford 5223 punten
11.Denny Hamlin Toyota 5197 punten
12.Kyle Busch Toyota 5180 punten


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet