DTM

DTM: Flinke straffen na DTM-incidenten

dtm_barca_ekstrom_action
Gediskwalificeerd na de race: Mattias Ekström

Dat het wat al te drieste duel tussen Mattias Ekström en Jamie Green in de 58e en laatste ronde van de DTM-race op het Circuit de Catalunya nog een vervolg zou krijgen, viel te verwachten. De wedstrijdleiding nam flink de tijd en sprak ferme straffen uit. Green kreeg een tijdstraf van 30 seconden opgelegd en duikelt daarmee van de zevende naar de achtste plaats in de eindrangschikking van de race. Ekström, die als vijfde over de eindstreep kwam en na de aanvankelijke tijdstraf van 50 seconden negende was, werd zelfs helemaal uit de uitslag van de race geschrapt. Naast zijn diskwalificatie moet de Zweed ook nog eens een boete van 5000 Euro betalen. "De hele situatie was schadelijk voor de belangen en het aanzien van de DTM", oordeelden de drie sportcommissarissen Gerd Ennser (Duitsland), Francis Murac (Frankrijk) en Ricard Coronas (Spanje), die dit weekeinde wel zeer productief waren.

Tekst: René de Boer
Foto: PR

De uitspraak van Mattias Ekström: "Ik had problemen met de stuurinrichting van mijn auto", zorgde zondagavond voor nogal wat hilariteit in het DTM-rennerskwartier. Het was immers overduidelijk dat Ekström een aantal malen doelbewust op Green afstuurde, terwijl de Brit er ook geen been in zag om zijn Mercedes in de Audi van Ekström te laten lopen. De hele situatie verdiende in ieder geval bepaald geen schoonheidsprijs. Een van de mensen die ervan profiteren is wel Christijan Albers, want die schuift door de diskwalificatie van Ekström een plaats op en is nu tiende in de einduitslag. Zijn beste seizoensresultaat was het toch al, maar een top-tienklassering klinkt toch altijd beter dan de elfde plaats.

Ekström en Green realistisch gesproken uit de titelstrijd
Door de hele situatie zijn Ekström en Green nu realistisch gesproken uit de titelstrijd. Green, die voor zijn achtste plaats nog één punt scoorde, heeft een achterstand van 16 punten op klassementsleider Timo Scheider. Titelverdediger Mattias Ekström staat 18 punten achter Scheider, terwijl er in de twee nog resterende races maximaal 20 punten te verdienen zijn. Je hoeft dus geen helderziende te zijn om te beseffen dat Scheider en Di Resta de titelstrijd onder elkaar gaan uitmaken.

De nieuwe kampioenschapsstand na negen van de elf races:
1. Timo Scheider, 62 punten
2. Paul di Resta, 55
3. Jamie Green, 46
4. Mattias Ekström, 44
5. Bruno Spengler, 31
6. Martin Tomczyk, 31
7. Bernd Schneider, 27
8. Tom Kristensen, 22
9. Gary Paffett, 8
10. Mike Rockenfeller, 6
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet