Supercar Challenge

DSC: Elmar Grimm overwint Moslers in eerste race op Spa-Francorchamps

dscspa_start

De eerste race van de Dutch Supercar Challenge op het evenement Francorchampagne, dat dit weekend verreden wordt op het Belgische Spa Francorchamps, kende een verrassende winnaar. In de kwalificatie en in het begin van de race waren namelijk de Moslers heer en meester, maar na de pitstops en een safetycar-situatie was het toch Grimm die als eerste over de finishlijn kwam. Tweede werd Berry van Elk, die met zijn Mosler MT900 voor het eerst dit seizoen op het podium eindigde. Derde werd Martin Short die, doordat Robert de Graaff en Philippe Ribbens na een aanrijding met René Snel uitvielen, hiermee goede zaken deed voor het kampioenschap. In de Supersport I-divisie was het uiteindelijk Nol Köhler die de overwinning pakte, nadat Henk Thuis na de race een tijdstraf kreeg voor het inhalen onder geel. Thuis werd wel tweede, voor het duo René Wijnen en Pieter Dubois.

Tekst: PR, fotografie: Chris Schotanus

Bij de start van de race kon Martin Short zijn pole position goed verzilveren. Hij reageerde goed op de groene lichten en dook als eerste la Source in. Achter Short had ook Nicky Pastorelli een goede start. Hij verschalkte al bij la Source Kevin Riley. Voor Cor Euser en equipe DeGraaff/Ribbens verliep de start niet zo goed. Euser ging wijd bij la Source en verloor hierdoor een paar kostbare plekken, en ook equipe DeGraaff/Ribbens moest in de eerste ronde een paar plekken prijsgeven. Euser herstelde zich echter goed, en kwam na de eerste ronde alweer als derde door.

Het zat Robert de Graaff en Philippe Ribbens vandaag niet mee. Nadat ze in de eerste twee ronden al een paar plekken waren kwijtgeraakt, werden ze in de derde ronde van de baan getikt. Boosdoener was René Snel, die zich verremde bij de busstop, op het gras kwam en rechtdoor schoot. Op dat moment stuurde de Viper net in, waardoor de Porsche van Snel vol in de voorkant van de Viper klapte. Het was voor beide bolides einde race, en het kostte Robert de Graaff en Philippe Ribbens waardevolle punten voor de strijd om het kampioenschap.

dscspa_mosler_short

Martin Short reed eerste ronden van de race alsof het de kwalificatie was. Zijn rondetijden verschilden nauwelijks met zijn snelste tijd in de kwalificatie en zijn voorsprong ten opzichte van achtervolger Pastorelli liep dan ook al snel op tot een achttal seconden. Pastorelli had op zijn beurt de hete adem van Cor Euser in zijn nek. Euser voelde zich met zijn Mosler in zijn element vandaag en het lukte hem dan ook om in de vijfde ronde de tweede positie van Pastorelli over te nemen.

Pastorelli was daarna nog niet van de gevechten af, want nadat Euser hem had ingehaald kwamen meteen Elmar Grimm met de DTM Audi TTR en Kevin Riley met de Mosler MT900 zich aan de staart van de V8Star van Pastorelli melden. Het leverde een spannend gevecht op, waarin Elmar Grimm uiteindelijk de derde positie voor zich opeiste. Voor Kevin Riley eindigde het gevecht voortijdig doordat hij door een lekke band vroeger dan gepland de pits moest opzoeken.

Verderop in het veld reed Berry van Elk een solide begin van de race. Gestart vanaf de negende positie klom hij langzaam verder naar voren in het veld. Hierbij was hij onder andere in een felle strijd gewikkeld met Peter Versluis, die dit weekend voor het eerst achter het stuur zit van een Passat V8Star. De inhaalactie van Van Elk op Versluis was om door een ringetje te halen, want het lukte de Mosler-coureur om Versluis bovenop Eau Rouge buitenom voorbij te gaan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet