DTM

DTM: Gary Paffett uitgesloten, mag toch starten na beroep

dtm_barca_beeldscherm
Duidelijker kan het niet zijn: "Parc Fermé opgeheven" om 18.02 uur

De sportcommissarissen bleven nog lang bezig, gisteravond na de DTM-kwalificatietraining op het Circuit de Catalunya. Na de straffen voor Ralf Schumacher en Tom Kristensen, waarover wij al eerder berichtten, was er ook nog discussie rondom Gary Paffett. Vanwege het onderzoek naar de aanrijding in de pitstraat tussen Paffett en Kristensen werden de auto's van beide rijders langer in het parc fermé gehouden. Om 18.02.55 uur verscheen op pagina 7, het officiële informatiescherm van de tijdwaarneming in de DTM, de melding "Parc Ferme is open for all cars". De monteurs van het Persson-team, dat de Mercedes van Gary Paffett inzet, waren echter al om 17.55 uur in het parc fermé begonnen aan de auto te werken. Dat is een vergrijp waarop in de hele internationale autosport maar één straf staat: uitsluiting. De technische commissarissen maakten melding aan de sportcommissarissen, die om 20.05 uur via beslissing nummer 3 deze straf tegen Paffett ook inderdaad uitspraken.

Tekst: René de Boer
Foto: Rebocar Automotive Productions

Hoewel er vanwege het vergrijp tegen artikel 48.1 van het sportief reglement van de DTM en artikel 23.1 j van het algemeen sportief reglement van de Duitse autosportfederatie DMSB eigenlijk geen discussie mogelijk is (zeven minuten te vroeg is zeven minuten te vroeg, en parc fermé is parc fermé), besloot het Persson-team om 20.35 uur, dus net binnen de normaal geldende 30 minuen beroepstijd, toch tegen de uitsluiting in beroep te gaan.

Zoals dat bij een beroepszaak gebruikelijk is, mag Gary Paffett daardoor toch aan de wedstrijd deelnemen en vertrekken vanaf de 12e startplaats, die hij oorspronkelijk behaald had. In het - niet erg waarschijnlijke - geval dat hij in de top drie zou eindigen, komt hij dan echter niet op het podium en ook in de voorlopige uitslag wordt hij niet gevoerd, totdat de beroepscommissie van de Spaanse autosportfederatie RAEA zich over de zaak heeft uitgesproken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet