Formule 3

F3: Zesde zege voor Hülkenberg, geen succes voor Nederlanders

480_podiumf3_barcelona_018

Op de nationale baanvariant van het Circuit de Catalunya behaalde Nico Hülkenberg zijn zesde overwinning van het seizoen in de Formule 3 Euro Serie. De Duitser eindigde na een spannende race voor de Brit Sam Bird en zijn eigen landgenoot Christian Vietoris. Voor de Nederlanders was er geen succes weggelegd: Henki Waldschmidt bleef bij de start staan en kreeg later en zwarte vlag nadat zijn auto was aangeduwd, Renger van der Zande raakte betrokken bij een crash in de eerste bocht en kreeg daarna een “drive-through” voor het veroorzaken van een vermijdbare aanrijding.

Tekst: René de Boer
Foto's: PR


Bij de start van de race blijft Waldschmidt staan, terwijl Hülkenberg vanaf pole de leiding pakt. Op weg naar de eerste bocht steekt Bianchi de Duitser voorbij. Binnendoor komt Richard Philippe die veel te laat remt en met blokkerende wielen Bianchi van de baan ramt.

480_start2_f3_006

Clairay kan de leiding overnemen voor Hülkenberg, maar verderop in het veld gaat het ook mis als Gonzales, Wickens, Shabaan en Van der Zande met elkaar in botsing komen. De auto’s van Wickens en Van der Zande stijgen hoog op. Van der Zande rijdt aan het eind van de eerste ronde de pits in en kan de race slechts met grote achterstand voortzetten. Later zal hij van de wedstrijdleiding nog een drive-through opgelegd krijgen vanwege het veroorzaken van een vermijdbaar ongeluk. Ook Richard Philippe wordt op deze wijze bestraft.

Clairay leidt na de eerste ronde voor Hülkenberg, Bird, Vietoris, Mäki, Clos, Jakes, Janis, Oshima en Mortara. In de volgende ronden ontvouwt zich een spannend duel om de kop tussen Clairay en Hülkenberg, terwijl de Duitser op zijn beurt de hete adem van Sam Bird in de nek voelt, die zijn derde plaats ook nog moet verdedigen tegen de hevig aandringende Vietoris. Terwijl Vietoris het met Mäki aan de stok heeft, kunnen Clairay, Hülkenberg en Bird in de negende ronde een klein gaatje slaan. In dezelfde ronde toont de wedstrijdleiding de zwarte vlag voor Henki Waldschmidt, die op dat moment op de 21e plaats rondrijdt en een ronde later binnenkomt.

De strijd om de kop blijft spannend en een paar keer rijden Clairay en Hülkenberg zij aan zij, maar het komt vooralsnog niet tot positiewisselingen. In ronde 19 wordt het trio een kwartet als Vietoris aansluiting vindt bij Sam Bird. In ronde 22 is er een wisseling van de wacht aan kop: onder druk van Hülkenberg mist Clairay zijn rempunt voor de eerste bocht, schiet met blokkerende wielen rechtdoor en kan pas op de vierde plaats weer aansluiten. Eenmaal aan de leiding rijd Hülkenberg direct weg bij Bird en na twee ronden heeft hij al een voorsprong van 0,8 seconden op de Brit. In de 34e ronde parkeert Mika Mäki zijn bolide langs de baan met een defect aan de versnellingsbak, waarmee hij zijn vijfde plaats kwijt is.

480_f3_hulkenberg_030

Na 36 ronden rijdt Hülkenberg voor de zesde keer dit seizoen als winnaar over de eindstreep voor Bird, Vietoris, Clairay, Jakes, Clos, Janis en Oshima. Omdat zijn naaste concurrenten in het kampioenschap, Mortara, Van der Zande en Mäki alledrie geen punten scoren, doet Hülkenberg met dit succes een belangrijke stap richting titel.

Uitslag:
1. Nico Hülkenberg (Dui), Dallara-Mercedes, 36 r. in 40.54,636 (gem. 157,180 km/u)
2. Sam Bird (GBr), Dallara-Mercedes, op 2,263
3. Christian Vietoris (Dui), Dallara-Mercedes, op 3,159
4. Yann Clairay (Fra), Dallara-Mercedes, op 11,194
5. James Jakes (GBr), Dallara-Mercedes, op 13,379
6. Dani Clos (Spa), Dallara-Mercedes, op 14,150
7. Erik Janis (Tsj), Dallara-Mercedes, op 14,731
8. Kazuya Oshima (Jap), Dallara-Mercedes, op 18,069
24. Renger van der Zande (Ned), Dallara-Mercedes, op 4 ronden
niet geklasseerd: Henki Waldschmidt (Ned), Dallara-Mercedes (zwarte vlag vanwege aanduwen op de startgrid)

Stand na 15 van 20 races:
1. Nico Hülkenberg 72
2. Edoardo Mortara 48
3. Renger van der Zande 37
4. Mika Mäki 34
5. Christian Vietoris 31

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet