Porsche GT3 Cup Challenge

Porsche GT3 Cup: Team Bleekemolen wint, Coronel-Kuus behouden leiding (lang)


 pitstop
Oefening baart kunst
Evan Kersbergen dook als derde de pits in, Sebastiaan Bleekemolen kwam als raceleider de pits uit. Het duo en hun pitcrew flikten dus hetzelfde als op zaterdag, toen ze in de pitstraat de tweede plek voor de leiding verwisselden. “Wij oefenen heel veel op de pitstop, dat betaalt zich uit”, aldus Sebastiaan. Tim Coronel behield de tweede plaats, de grote verliezer was Jeroen Bleekemolen die de race als derde moest hervatten.
Sebastiaan Bleekemolen lag van start tot finish op kop. Jeroen Bleekemolen wilde zijn grote broer helpen om Tim Coronel voor te blijven. “Ik begon meteen met aanvallen, zodat Sebastiaan weg kon lopen”, vertelde Jeroen over zijn tactiek. Die aanvallen hadden succes; al in de eerste ronde schoof de jongste Bleekemolen-telg door naar de tweede plek.
De beide Bleekemolen-Porsches liepen vervolgens bij de rest van het veld weg; op de finish was hun voorsprong maar liefst tien seconden. Tim Coronel kon het tempo dus niet volgen. “Ik kampte met veel onderstuur en ik had remproblemen”, vertelde hij.

 phil

Man van de race
Tim moest halverwege zijn race de ontketende Phil Bastiaans laten passeren. Phil begon zijn manche als laatste, na technische problemen van Pieter Dubois. “Bij de start bleef de speed limiter hangen, die we in de pitstraat gebruiken. Vervolgens moest ik de pits in, dat alles kostte veel tijd”, aldus Dubois, die normaal een ‘heftige’ Dodge Viper bestuurt in de Dutch Supercar Challenge. Phil Bastiaans schoot door het veld naar voren en kwam als derde over de finish. “De auto was na de reparatie super en ik was super opgefokt”, aldus de man van de race.
Omdat Pieter Dubois in de eerste ‘manche’ op twee ronden achterstand over de finish kwam, eindigde de equipe Bastiaans – Dubois uiteindelijk toch als laatste. Geen podiumplek dus voor Phil. Iets dergelijks maakte Evan Kersbergen tijdens de Marlboro Masters mee. Hij kwam in de tweede heat zelfs als winnaar over de finish, maar ook voor hem was er geen podiumplek weggelegd. Niet alleen het publiek begrijpt hier weinig van, ook de teams in de McGregor Porsche GT3 Cup Challenge hebben er moeite mee. Dat bleek toen Tim Coronel en Menno Kuus zich na de race pas bij het podium meldden nadat zij het (voor hen) goede nieuws gehoord hadden. Achteraf gezien had de Cup voor twee podiums moeten kiezen: een podium voor teams (zoals nu) en een podium voor de eerste drie aan het einde van de race.

 bertram

Balen
Vijfde en negende, dat zijn geen prestaties waar Paul Vahstal en Rory Bertram gelukkig van worden. De Tempo-Team rijders kampten vooral op zondag met pech. “Ik had geen derde versnelling meer”, aldus Rory. “Ik kon het tempo daardoor niet volgen. Het was een kwestie van de race uitrijden en een paar puntjes pakken.” Het duo staat nog wel derde in het teamklassement, Rory heeft de tweede plek bij de pro’s in handen en Vahstal staat op de derde plaats bij de semi-pro’s. Paul Vahstal kan daarmee terugkijken op een geslaagde eerste helft van het seizoen. Met niet al te veel ervaring in de Clio Cup was hij zelf realistisch genoeg om in het begin geen wonderen te verwachten. Niet alleen de buitenwacht, maar ook Vahstal zelf is dus verrast van zijn prestaties.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet