Diversen

Div: Nederlandse inbreng in Shelby Can-Am sportscar series in Zuid Afrika

phak130908128

De Shelby Can-Am is een spectaculaire sportscar serie, ontworpen en gebouwd door de wereldberoemde Carrol Shelby. De klasse is door de SCCA (Sports Car Club of America) erkend als opstapklasse voor de Indy en Nascar.


Het chassis is in Zuid Afrika geïmporteerd in 2001 en voorzien van de originele 3.3L V6 Dodge motoren. De body zelf is een puur Zuid Afrikaans ontwerp, gemaakt van licht gewicht fiberglass.

Door de jaren heen hebben diverse modificaties en technische ontwikkelingen er voor gezorgd dat de Shelby Can-Am inmiddels een prominente rol in de autosport in Zuid Afrika heeft ingenomen. De belangrijkste ontwikkeling was de snellere en meer betrouwbare Nissan 3.5L V6 motor. Interessant is ook het feit dat deze motoren door Nissan beschikbaar waren gesteld voor deze klasse, maar dat deze motor pas later commercieel is ingezet in de Nissan 350 Z. Een nieuwe body met verbeterde aerodynamics is in 2008 toegepast.

Bijzonder is verder dat alle onderdelen voor de auto in Zuid Afrika gemaakt worden, zodat de kosten beperkt blijven. Tegelijkertijd is dit belangrijk voor het imago van de Zuid Afrikaanse race-infrastructuur (Proudly South African).

De Shelby Can-Am is in Zuid Afrika erkend door MSA (Motorsport South Africa) als nationaal kampioenschap. Dat houdt in dat de klasse meedoet aan alle nationale kampioenschapswedstrijden op alle grote circuits in Zuid Afrika.

In de klasse rijden op dit moment jonge rijders als Whesleigh Orr, die als rookie rijder voor A1 GP Zuid Afrika optreed. Ook de in Kaapstad woonachtige Nederlander Bertil Hoffman neemt deel aan de Shelby Can-Am. Hoffman is de kleinzoon van oud autocoureur Lex Beels (F3 1950’s Beels Jap, Coopers) en reed in 1997 in de Formula Arcobaleno en in 1998 en 1999 in de Alfa 156 Challenge. Bertil is halverwege dit seizoen ingestapt in de Shelby Can-Am om zich voor te bereiden op het seizoen van 2009, waarin hij een gooi wil doen naar het kampioenschap.

phak130908119

Technische specificaties Shelby Can-Am:
Motor - V6
Inhoud – 3.5 l
24 kleppen
Nokkenas -DOHC
Power (Kilowatts) 240
Torsie (Newton Meters) 370
Gewicht van de auto – 850 kg
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet