Benelux Racing League

BRL Light: Marijn van Kalmthout op titeljacht na zege en tweede plaats

480_mvk_zolder_2

“Een waanzinnig weekend.” Dat vond Marijn van Kalmthout van de negende en tiende race van de Benelux Racing League Light Series, afgelopen weekeinde verreden op het circuit van Zolder in België. De Hoofddorpse Ford-dealer won een race en eindigde een keer als tweede en hervond daarmee de aansluiting met de kop van het klassement. De kersverse Formule Ford kampioen Simon Knap betrad na beide races het podium en was in de eerste wedstrijd een maatje te groot voor de rest van het veld.

Tekst: PR
Foto's: PR en Justin van Densen

Kwalificatie
Op zaterdag werd de kwalificatie onder zeer moeilijke omstandigheden verreden. Een natte, maar opdrogende baan maakte het moeilijk voor de coureurs om een snelle ronde zonder fouten neer te zetten. Simon Knap reed dit weekend voor het eerst in de BRL Light op Zolder, en stond lang bovenaan de lijst, maar Marijn van Kalmthout wist net voor het vallen van de vlag nog een snelle ronde eruit te persen. Klassementsleider Niels Hartvelt volgde op de derde plaats. Grote verrassing was Maarten Overdijk. Het Fanzonely Jong Talent zette een zeer knappe vijfde tijd op de klokken, na tot de laatste seconden op de vierde plaats te hebben gestaan. In de laatste ronde wist Theo Stor zijn naam boven die van Overdijk te plaatsen.

480_brlcrash_0081

Chaos bij de start
De eerste BRL race ging op zondagochtend onder de felle zon van start. Direct in de eerste bocht ging het mis. Diverse BRL V6’en en BRL Lights waren betrokken bij de chaos die ontstond. Arno Reijntjens, Maarten Overdijk, Leo Kurstjens en Theo Stor waren de grootste slachtoffers van de startcrash en moesten hun auto’s langs de baan laten staan.

480_zolder-tgp-2008-s-knap

Simon Knap: “Het was een totale chaos. Ik kreeg een tik van achter en moest diverse gestrande auto’s ontwijken en lag nog steeds mooi tweede achter Marijn van Kalmthout”. In de vijfde ronde reed Knap via een mooie uitremactie Marijn voorbij en kon zo verder onbedreigd zijn voorsprong uitbouwen tot 7 seconden en zijn eerste overwinning bij de BRL binnenhalen. Marijn van Kalmthout behoorde ook tot de slachtoffers. “Ik reed op deze auto’s in, met de nodige schade tot gevolg. Gelukkig kon ik mijn race vervolgen”, vertelde hij na de hectische wedstrijd. “Na de herstart lag ik zelfs op kop in de BRL Light, met achter mij de talentvolle gastrijder Simon Knap. Helaas kreeg ik problemen met de motortemperatuur, een gevolg van de aanrijding, waardoor ik snelheid te kort kwam. Maar desondanks was de Formule Ford kampioen van dit jaar in de eerste race een maatje te groot voor mij.” Marijn werd toch nog tweede en behaalde daarmee zijn vierde podiumplek van dit seizoen.

480_zolder-tgp-2008n-hartve

Niels Hartvelt kwam niet ongeschonden uit de startmalheur. Hartvelt: “Ik zat net als Knap op de eerste rij bij de situatie die ontstond. Ik kwam in het grind terecht met lichte schade en besloot binnen te komen tijdens safety car om daarna weer aan te sluiten.” Daarna volgde een schitterende inhaalrace. Ronde na ronde pakte de Fanzonely coureur plaatsen en eindigde zelfs op het podium achter Knap en Van Kalmthout. Later werd hij, na overleg tussen baancommissarissen, uit de uitslag geschrapt na wederzijds contact met een andere coureur. Voor Maarten Overdijk eindigde race één al in de eerste bocht. Overdijk: “Bij het aankomen in bocht één zag ik dubbel geel. Ik ging in de ankers, omdat ik veel auto’s voor me op de baan zag staan en een hoop deelnemers zag glijden. Voor ik het wist kreeg ik een tik van achteren, spinde van de baan en kon de auto daarna niet meer starten.”
Femke Terpstra vertrok vanaf de negende positie en kende een vlotte start. Zij wist zich zonder ‘kleerscheuren’ langs de overige gecrashde BRL Lights te rijden en finishde achter Eric van den Munckhof op een fraaie vierde positie.

Uitslag Race 1 BRL-Light, Q8 Truck GrandPrix, 14 september 2008:
1. Simon Knap
2. Marijn van Kalmthout
3. Eric van den Munckhof
4. Femke Terpstra
5. Dick van der Donk

480_20080914-race2-3

Tweede race
In race twee kwamen alle BRL bolides wel de eerste bocht door. Marijn van Kalmthout ging Simon Knap voorbij, maar de laatstgenoemde liet zich niet zomaar op afstand zetten. In wederom een spannend gevecht om de hoogste trede van het podium gaven de twee coureurs niks op elkaar toe. Een half uur lang leek het alsof ze aan een touwtje reden. In de allerlaatste ronde zette Knap zijn bolide langs de Light van Van Kalmthout, maar er was licht contact. Knap liep een lekke band op en moest naar binnen. Hij passeerde de finishvlag in de pitstraat en even was er onzekerheid over de behaalde positie. Uiteindelijk bleek Knap toch nog derde te zijn geworden achter Eric van den Munckhof.
Niels Hartvelt moest achteraan starten, maar rukte snel op. Halverwege de race lag hij al vijfde. Op het rechte stuk had hij zicht op de nummers drie en vier, maar de race duurde te kort om een succesvolle aanval te plaatsen. Hartvelt liet dit weekend wederom zijn snelheid zien, maar zag door zijn diskwalificatie in race één zijn voorsprong in het klassement slinken.

480_zolder-tgp-2008m-overdi

Maarten Overdijk kwam na de start al snel binnen. Zijn elektronica werkte niet naar behoren, maar toch kon hij zijn weg vervolgen. Hij reed vervolgens een bekeken race en finishte als negende.

Het dubbele succes van Marijn van Kalmthout was nog maar de helft van het verhaal. Omdat bijna alle toppers in het tussenklassement maar matig scoorden, deed Marijn hele goede zaken in de strijd om de titel. Van zijn achterstand van 38 punten op klassementsaanvoerder Niels Hartvelt waren er op zondagmiddag nog maar elf over.

Marijn van Kalmthout na afloop van de tweede race: “Simon drong langdurig bij mij aan, het was een superspannend gevecht. In de laatste ronde probeerde hij mij helaas met een alles of niks-actie te passeren. Hij raakte mij, waardoor ik van de baan vloog. Simon liep bij deze actie een lekke band op. Gelukkig kon ik doorrijden en had ik voldoende voorsprong om de leiding te houden. Ik reed de baan weer op en won de race!. Voorafgaande aan dit raceweekeinde had ik een achterstand van 38 punten op klassementsaanvoerder Niels Hartvelt en en had slechts een theoretische kans op het kampioenschap, nu behoor ik weer tot de echte kanshebbers en sta nog maar elf punten achter”, rekende Van Kalmthout voor. “Het is dus een heel vruchtbaar weekend geweest!”

De volgende twee races van de BRL Light Series worden verreden tijdens het drukbezochte A1 GP-weekeinde, in het weekeinde van 4 en 5 oktober op Circuit Park Zandvoort.

Uitslag Race 2 BRL-Light, Q8 Truck GrandPrix, 14 september 2008:
1 Marijn van Kalmthout
2 Eric van den Munckhof
3 Simon Knap
4 René Zwikker
5 Niels Hartvelt

Stand kampioenschap na tien races:
1. Niels Hartvelt 126 punten
2. Eric van den Munckhof 120
3. Marijn van Kalmthout 115
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet