IndyCar

IRL: Helio Castroneves wint Richmond

Penske coureur Helio Castroneves won afgelopen weekend de IRL wedstrijd op Richmond. Kampioen Tony Kanaan viel voor het eerst sinds twee jaar uit.

Recordrun Kanaan afgebroken

De Braziliaan Tony Kanaan verloor in de 151e ronde de controle over zijn Dallara Honda, wist teamgenoot Bryan Herta te ontwijken en gleed er samen met Rahal Letterman coureur Vitor Meira vanaf. "Ik wist dat deze dag ooit zou aanbreken, dus ik koos Meira maar i.p.v. mijn teamgenoot" aldus de Braziliaan. Overigens speelde het team van Rahal Letterman op de oval van Richmond een rol van geen betekenis. Men kreeg de short-oval set-up gewoon niet voor elkaar. Nog minder verging het het Team van Chip Ganassi, zowel Dixon, Briscoe en Manning elimineerden zichzelf in separate crashes.

Super prestatie Castroneves
De Braziliaan Helio Castroneves leverde daarentegen superprestatie. Na een testcrash op Richmond liep de Brazliaan een geblesseerde schouder op. De Penske coureur daarentegen was geweldig in vorm en leidde niet minder dan 101 ronden van de 250 ronden tellende wedstrijd, een spinnende Roger Yasukawa bezorgde hem een angstvallig moment, terwijl een neutralisatie in de voorlaatste ronde ook zijn zege nog even in gevaar bracht.De shoot-out in de allerlaatste ronde leverde hem een verdiende overwinning op.Het betekende de tweede overwinning voor een Toyota motor dit seizoen, alsmede de tweede voor Penske Racing.De Schot Franchitti eindigde als tweede en de Canadees Patrick Carpentier als derde. Carpentier werd lange tijd geblokt door Tomas Enge,die middels de zwarte vlag tot de orde werd geroepen en een ronde in mocht leveren.De Brit Dan Wheldon, die als vijfde eindigde, behoudt de leiding in het kampioenschap.

UITSLAG
1. Helio Castroneves (BR) Dallara Toyota 250 ronden
2. Dario Franchitti (GB) Dallara Honda 250 ronden
3. Patrick Carpentier (CDN) Dallara Toyota 250 ronden
4. Tomnas Scheckter (ZA) Dallara Chevrolet 250 ronden
5. Dan Wheldon (GB) Dallara Honda 250 ronden
6. Alex Barron (USA) Dallara Toyota 250 ronden
7. Tomas Enge (CZ) Dallara Chevrolet 249 ronden
8. Bryan Herta (UDA) Dallara Honda 249 ronden
9. Kousuuke Matsuura(J) Panoz Honda 249 ronden
10.Danica Patrick(USA) Panoz Honda 249 ronden

Stand kampioenschap
1. Dan Wheldon 292 pnt. 2. Tony Kanaan 209 pnt.
3. Helio Castroneves 206 pnt. 4.S. Hornish jr. 198 pnt. 5. Dario Franchitti 187 pnt. 6. Bryan Herta 183 pnt. 7. V. Meira en Scott Sharp 170 pnt. 9. T.Scheckter 162 pnt. 10. P. Carpentier 150 pnt.

tekst Willem J. Staat
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet