NASCAR

NASCAR: Zege voor Greg Biffle. Kyle Busch verspeelt kansen voor Toyota

Kyle Busch verspeelde in de eerste wedstrijd voor de Chase naar de Cup op Loudon in New Hampshire waardevolle punten. De Toyota-coureur die vrijwel het gehele seizoen zijn stempel op het seizoen had gedrukt, zakte van de eerste naar de 8e plaats in de stand om de Chase. Jimmie Johnson leek lange tijd aanspraak te maken op zege maar uiteindelijk werd hij door Ford-coureur Greg Biffle verslagen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Autostock

finish_loudon
Grote vreugde bij het team van Jack Roush als Greg Biffle de eerste Chase-wedstrijd
op zijn naam schrijft.

Pechrace voor Busch, zege voor Biffle
Kyle Busch kampte met een afstellingsprobleem en kwam in de 35e ronde de pits binnen. Toen zijn crew het verholpen had was Busch naar de 43e en laatste plaats teruggevallen. Toen hij bij het ingaan van de pitlane meerdere auto’s tegelijk passeerde kreeg hij van NASCAR een penalty van één ronde opgelegd. Vervolgens kreeg de Toyota-coureur nog een extra penalty vanwege een overtreding die door zijn crew begaan werd. In de 84e ronde spinde Busch tot overmaat van ramp en werd daarbij door de auto van Jamie McMurray geraakt. De Toyota-coureur die in de eerste 26 races duidelijk zijn stempel op het seizoen drukte eindigde slechts als 34e en verspeelde waardevolle punten in New Hampshire.

Rode vlag
Omdat Sam Hornish jr. in de 220e ronde te weinig ruimte had reed hij tegen Kyle Petty aan, die op zijn beurt Casey Mears, David Gilliland Kyle Busch en Matt Kenseth meesleepte. Nadat de wedstrijd voor tien minuten onderbroken was kon er opnieuw gestart worden. In de 288e greep Ford-coureur Greg Biffle na een fantastisch duel met de Hendrick Motorsports Chevrolet van Jimmie Johnson de leiding. Biffle zou die dan ook niet meer afstaan en boekte zijn eerste zege dit seizoen. Sinds Kansas 2007 had de Jack Roush-coureur niet meer op het podium gestaan. Voor Biffle was het de 13e zege in zijn NASCAR Sprint Cup carriere. Ook Juan Pablo Montoya reed aardig in de kopgroep mee maar kwam uiteindelijk niet verder dan een 17e plaats met zijn Ganassi Dodge.