Formule 1

Formule 1: Sebastian Vettel indrukwekkend naar eerste overwinning

Zijn poleposition van zaterdag werd al gevierd als een overwinning, maar Sebastian Vettel maakt het feestje van Scuderia Toro Rosso – enkele jaren geleden nog Minardi hetend – op zondag compleet door soeverein de natte Grand Prix van Italië te winnen. Op het natte en slechts langzaamaan opdrogende asfalt van Monza rijdt Vettel vanaf de start weg bij zijn achtervolgers en hij wordt pas weer teruggezien op het podium. Met zijn leeftijd van 21 jaar, 2 maanden en 11 dagen onttroont de jonge Duitser Fernando Alonso als jongste Grand Prix-winnaar. Heikki Kovalainen en Robert Kubica rijden een stabiele race en delen het podium met Vettel.

Tekst: Daan Jeuken

Pech voor Bourdais
De vierde startplaats van Sebastien Bourdais was een prima prestatie, maar de Fransman heeft op zondag weinig geluk. De baan is nat en de start vindt plaats achter de safetycar. Bij het wegrijden krijgt Bourdais echter zijn Toro Rosso niet aan de praat en wordt hij vanaf plaats vier teruggeduwd naar de pits. Ook in de pits heeft het team nog alle moeite om de auto aan de praat te krijgen. Wanneer Bourdais weer aan het rijden komt heeft hij wel al een achterstand van twee ronden.

Geen hand voor ogen
Als het veld na twee rondjes wordt vrijgelaten door de safetycar is gelijk te zien hoe gevaarlijk de omstandigheden zijn. De bolides veroorzaken zoveel spray dat alleen de voorste twee wagens nog zichtbaar zijn. De coureurs zijn echter ervaren en wijs genoeg om niet te veel risico’s te nemen en maar gewoon veilig door te glibberen.

De regen neutraliseert alle verschillen tussen de auto’s en dat is in de openingsfase goed te zien. Vettel loopt een seconde per ronde uit op Heikki Kovalainen, Kimi Räikkönen zit klem achter de Force India van Giancarlo Fisichella. De Fin lijkt wel sneller, maar omdat buiten de ideale lijn de baan kletsnat en spekglad is, is passeren een hels karwij. Uiteindelijk lukt het de Fin wel en een paar ronden later volgt ook Hamilton. Het is dit seizoen al vaker bewezen dat de McLaren beter uit de voeten kan op nat asfalt en ook op Monza is dit weer het geval. Hamilton kruipt naar de staart van Räikkönen en een klein beetje overstuur van de Ferrari wordt door Hamilton aangegrepen als het signaal om de elfde positie over te nemen.

Omstandigheden verbeteren
Na tien rondjes glibberen is het opgehouden met regenen en ontstaat er langzaamaan een drogere lijn. Dit is goed nieuws voor de niet-regenliefhebbers zoals Felipe Massa die nu aanvalt bij nummer vier Rosberg. De Williams-coureur verdedigt zich verbeten maar met een gewaagde actie pakt Massa de vierde stek. Hierbij moet Massa echter wel een stukje van de chicane afsnijden en, gewaarschuwd door de perikelen in Spa, besluit hij maar wijselijk om deze plaats weer terug te geven. Een ronde later doet Massa het opnieuw en nu wel conform de regels.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet