Sportscars

Sportscars: LMS Silverstone - stand van zaken halverwege

480_audi2

Halverwege de vijfde LMS-race van het seizoen, de 1000 kilometer van Silverstone, leidt de Audi van Mike Rockenfeller en Alexandre Prémat, die daarmee op weg lijken naar de titel, zeker nadat de Peugeot van Gené/Minassian na een crash uit de race is. In de LMP2-klasse leidt de Van Merksteijn-Porsche met een voorsprong van twee ronden.

Tekst: René de Boer
Foto's: Frits van Eldik en LMS

480_start_6246

480_startsilverstone

Al in de eerste meters van de race is er volop actie, als Nicolas Minassian in de Peugeot met nummer 7 in de rondte gaat in de strijd met Allan McNish in de nummer 1-Audi om de tweede plaats. De Fransman valt terug tot de achtste plaats. Voor het Barazi-Epsilon-team verlopen de zaken ook al niet erg voortvarend, want Fernando Rees spint al in de eerste ronde en valt ver terug. De eerste uitvaller is er al na drie ronden, namelijk de WR-Peugeot met Tristan Gommendy.

480_pitstop_jos_6921

In de LMP2-klasse rijdt Jos Verstappen zonder problemen aan de leiding, maar er is een flinke strijd om de tweede plaats tussen Xavier Pompidou in de Lola Coupé en Casper Elgaard in de Essex-Porsche. In ronde 28 komt Verstappen voor het eerst binnen voor nieuwe banden en brandstof, waardoor hij even terugvalt naar de derde plek in de klasse, maar al na vier ronden leidt de Nederlandse Porsche weer in LMP2.

480_peugeot_crash

Dramatische wending: Peugeot verliest titelkansen door crash
In ronde 47 neemt de race een dramatische wending als Nicolas Minassian bij het op een ronde zetten van een GT2-Porsche een fout maakt en hard crasht. Daarmee zorgt hij niet alleen voor de eerste safety-car-fase in de wedstrijd, maar verspeelt hij bovendien vrijwel alle kansen op de titel voor hemzelf en zijn Spaanse teamgenoot Marc Gené, omdat de Audi met Prémat en Rockenfeller nog wel in de race is. Alleen een uitval van het Audi-duo kan de Peugeot-mannen nog aan de titel helpen.

480_audi_nr1

De tweede Audi met Dindo Capello en Allan McNish raakt ook verwikkeld in een crash, maar kan de race wel voortzetten.

In ronde 79 is er opnieuw een safety-car-fase, nadat Xavier Pompidou in de Speedy-Lola coupé hard de muur raakt bij het inhalen van de IPB-Spartak-Lamborghini met Vasiliev achter het stuur. In de 83e ronde wordt de race weer hervat. Tijdens de safety-car-fase heeft Peter van Merksteijn de plaats ingenomen van Jos Verstappen in de Van Merksteijn-Porsche. De Nederlandse auto rijdt inmiddels op de vierde plaats overall en leidt door het uitvallen van Pompidou inmiddels met een voorsprong van twee ronden in de LMP2-klasse.

In ronde 84 raakt Chris Hollings in de nummer 18-Pescarolo van de baan in Club en staat met een afgebroken rechter voorwiel in de grindbak, maar dit leidt niet opnieuw tot een safety-car. In GT1 leidt de Modena-Aston Martin, maar de Lamborghini rijdt in dezelfde ronde. In GT2 voert de Virgo-Ferrari het klassement aan, de Spyker met Coronel, Vasiliev en Kelleners is vijfde in de klasse.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet