Formule 1

Formule 1: Jackie Stewart laat geen spaan heel van de FIA

Drievoudig oud wereldkampioen Jackie Stewart heeft de FIA in een interview volledig afgekraakt. De voormalige F1 teameigenaar zet grote vraagtekens bij de competentie van het huidige FIA-management.

Tekst Willem J. Staat
Foto: Autostock

jackie_stewart
Jackie Stewart op weg naar zijn derde WK titel in 1973

Jackie Stewart laat geen spaan heel van de FIA
Jackie Stewart: “Ik ben er verbaasd over van wat er allemaal gebeurd is. In mijn opinie hebben de sportcommissarissen een enorme blunder begaan. Hamilton heeft niets verkeerds gedaan. Ik zet grote vraagtekens bij de competentie van de sportcommissarissen en de uitvoerende taak van de FIA.”

Stewart: “Zij hebben een vast rooster met drie sportcommissarissen maar de bezetting varieert van race tot race. Zij hebben twee permanente adviseurs Alan Donnelly en Formule l racedirecteur Charlie Whiting Deze sport trekt het meeste geld aan maar de beslissingen worden door parttimers genomen en dit resulteert in dubieuze beslissingen.”

Doorn in het oog
Vooral het verschil in beslissingen in twee achtereenvolgende wedstrijden is Stewart een doorn in het oog. Stewart: “Waarom kreeg Felipe Massa in Valencia geen “drive-through” na een tankstop waarbij hij in de pitlane bijna tegen een andere deelnemer opreed en waarom werd Bruno Senna in de GP2 wedstrijd op Spa hiervoor zo hard bestraft? Senna kreeg gewoon een zwaardere straf omdat er andere sportcommissarissen aan het werk waren. Er zit gewoon geen constantheid in de beslissingen van de FIA. Als je naar de US Open Tennis, Voetbal of Rugby kijkt dan zie je dat de taak van de scheidsrechter uitgevoerd wordt door mensen die verstand van zaken hebben en voor hun werk betaald worden. Ik vraag mij af waarom de autosport zoveel van andere sporten moet verschillen.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet