WTCC

WTCC : Race 1- Alfa verkleint met 1-2 de achterstand op BMW

 start2


Startend vanaf pole position manifesteerde Fabrizio Giovanardi zich tijdens de 17 ronden tellende eerste race van het WTCC op Circuit van Puebla als beste. Aanvankelijk werd hij in de rug gesteund door zijn merkgenoten James Thomson en Gabriel Tarquini. Toch zou het geen volledig Alfa rood-podium worden. Want, nadat Jordi Gene zich als eerste aan de achterbumper van de Alfa’s meldde en Tarquini een positie terugdrong, kon de Spanjaard die plaats niet vasthouden. De muur van de banking werd hem teveel en hij moest in de derde ronde zijn SEAT werkloos aan de binnenkant van de bocht parkeren.


Tekst: Jakob Dekker - Foto's: WTCC

Nadat Tarquini een plaats opschoof en dus de tweede positie innam, was het de Zweed Rickard Rydell die zich op de derde plaats van Thomson focuste. Aan de andere kant ging in de slipstream van de SEAT-rijder ook de sterk teruggekomen Honda van Roberto Colciago mee. De Italiaan had in luttele ronden zijn elfde startpositie omgezet in een vijfde plek in de race.

Binnen het leidende rode-trio vergroot Giovanardi zijn voorsprong per ronde en lijkt de overwinning niet meer te kunnen missen. Tarquini is ook geroutineerd genoeg om zijn tweede positie niet meer prijs te geven. Achter hen is er sprake van meer strijd. Peter Terting heeft met zijn SEAT inmiddels aansluiting gevonden bij het groepje met de BMW van Antonio Garcia, de Chevrolet van Rob Huff en Tom Coronel. Onze landgenoot laat zijn merkgenoot redelijk makkelijk voorbij, maar probeert de daarachter rijdende Dirk Muller duidelijk meer weerstand te bieden. Het duurt wel even, maar dan moet Tom er toch aan geloven. Muller komt langzij, om zijn BMW even later met de rechterachterkant in de betonnen muur te driften en daarmee zijn uitval in te luiden. Iets dat al eerder gold voor titelkandidaat Andy Priaulx, die met een ontzet linkervoorwiel uitviel.

Rydell komt redelijk makkelijk langs Thompson en Cociago valt terug als gevolg van problemen met de versnellingsbak van zijn Honda Accord. De als achtste rijdende Coronel rijdt redelijk onbedreigd. Farfus is te ver weg en voor hem valt geen eer te behalen. De achtste plaats brengt hem immers de pole position voor de tweede race. In zijn strijd doet Rob Huff goede zaken, alhoewel hij stevig moet strijden met de Seat van Peter Terting. Beiden wisselen een keer van positie.

Nadat de schade aan zijn auto is hersteld rijdt Andy Priaulx weer. Niet voor een klassering, maar wel om zijn herstelde auto nog even te testen voor de tweede sessie. Giovanardi won de race en was daar zeer gelukkig mee. Met name de verkleining van de achterstand op concurrent BMW speelde voor de Italiaan een belangrijke rol. Een soortgelijk antwoord viel te horen bij Tarquini, die het zeker nog te vroeg vindt om al over kampioenschappen te denken. Als geen ander weet hij hoe sterk dat nog kan wisselen, terwijl de helft van het kampioenschap er nog niet eens op zit. En Rydell. Hij was tevreden met zijn derde podium en hoopte net als de anderen op een goed resultaat in de tweede race. Tom Coronel eindigde als achtste op een achterstand van net geen 22 seconden op de winnaar. Hij start de tweede race vanaf pole position, maar is bevreesd voor hetgeen het weer zal doen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet