Formule 1

Formule 1: Hamilton wint Belgisch spektakelstuk

Het venijn zat hem in de staart en Lewis Hamilton bleef tijdens de Grand Prix van België koel tot de finishvlag. Kimi Räikkönen leidde bijna de hele race, maar toen de regen in de slotfase nog kwam verloor hij de directe strijd van Lewis Hamilton. De Fin vergooide zijn titelkansen vervolgens door van het natte asfalt te schieten en in de muur te ketsen. Massa werd zo tweede, Nick Heidfeld gokte in de laatste twee ronden op intermediates en rukte nog op van p8 naar p3.

Tekst: Daan Jeuken

Räikkönen grijpt de macht
Op een vochtige baan dendert het veld richting La Source waar voor de veiligheid het halve veld de uitloopstrook gebruikt om uit de mêlee te blijven. Heikki Kovalainen is erg slecht weg en verliest veel plaatsen. Hierdoor kan Räikkönen oprukken naar plaats drie, gevolgd door Alonso en de prima gestarte Bourdais. Kovalainen is teruggevallen naar plaats elf.

De afgelopen races zat Kimi Räikkönen vanaf de staart vaak vast achter een langzamere auto. Op Spa is inhalen echter geen probleem en dat laat de Fin zien. Hij gaat snel zijn teamgenoot voorbij en richting Les Combes slipstreamt hij langs leider Hamilton, die daarvoor in La Source even was gespind. Het is alweer een tijdje geleden dat Kimi Räikkönen de leiding in handen had. Hamilton is echter wel sneller dan de Fin en zit hem op de hielen.

Kovalainens opmars
Dat Spa-Francorchamps een echt rijderscircuit is, is vanaf het eerste moment duidelijk want overal in het veld spelen zich mooie gevechten af. Kovalainen is bezig aan zijn opmars en passeert Nelsinho Piquet zelfs buitenom in Blanchimont. Maar naarmate hij verder naar voren komt wordt inhalen ook wat moeilijker. Robert Kubica geeft flink weerstand, maar het snelheidsverschil is te groot om de plaats te behouden. Vervolgens komt Kovalainen echter achter Mark Webber en daar is hij iets te gretig. De McLaren-rijder duikt in een gat dat er niet is, waardoor Webber spint. Kovalainen kan verder, maar krijgt wel een drivethroughpenalty.

Lewis Hamilton is de eerste die de pits opzoekt; hij gaat in ronde 11 al naar binnen. De poleposition was dus mede te danken aan de hoeveelheid brandstof. Kimi Räikkönens vierde plaats was echter niet te danken aan een zware auto, want een ronde na Hamilton gaat Räikkönen ook naar binnen. De Fin heeft echter een veel betere ronde gehad dan Hamilton, die achter Kubica en Kovalainen (zijn straf nog niet ingelost hebbende) vastzat, en behoudt ruim de leiding.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet