Formule 2

GP2: Romain Grosjean wint chaotische wedstrijd op Spa

De Fransman Romain Grosjean heeft op Spa zijn tweede GP2-wedstrijd gewonnen. De kenmerkende Spa-weersomstandigheden hadden een grote invloed op het verloop van de wedstrijd. Beide titelkandidaten Bruno Senna en Giorgio Pantano gingen met lege handen naar huis.

Tekst Willem J. Staat.

Senna en Pantano verspelen hun kansen
Zowel Bruno Senna als Giorgio Pantano verspeelden op een verraderlijk Spa hun kansen. De safetycar kwam maar liefst driemaal in actie. Vanwege de verraderlijke weersomstandigheden werd er onder safetycar gestart. In de tiende ronde kwam de safetycar voor de tweede maal in actie nadat Davide Valsecchi bij Stavelot zwaar in de bandenstapels crashte. Valsechhi werd per helikopter naar het ziekenhuis gevlogen waar geen gebroken ledematen werden geconstateerd. Aan het eind van de wedstrijd kwam de safetycar voor een derde maal in actie toen Alberto Valerio tussen Stavelot en Blanchimont op de kerbsotnes spinde.

Bruno Senna verspeelde een goede klassering nadat hij bij het wegrijden uit de pits bijna tegen Valerio aanreed. De sportcommissarissen bestraften de Braziliaan met een “drive-through” waardoor hij naar de 24e plek terugviel. Uiteindelijk eindigde de Braziliaan nog als twaalfde. Omdat zijn naaste concurrent Giorgio Pantano ook geen punten haalde blijft de stand in het kampioenschap ongewijzigd. Omdat de watertemperatuur van zijn motor onder safetycar terugviel, viel de Italiaan naar de tiende plek terug. Kort voor het einde lag hij zelfs 8e maar toen hij Roldan Rodriguez in de allerlaatste ronde trachtte in te halen reed hij tegen de auto van Lucas di Grassi aan. Evenals bij Senna konden de sportcommissarissen hiervoor weinig waardering opbrengen.

Grosjean lachende derde
De Fransman Romain Grosjean was de lachende derde en ging vier ronden voor het einde aan Alvaro Parente voorbij en scoorde met ruim 4.1 seconden voorsprong zijn tweede GP2-overwinning dit seizoen. Tevens klom Grosjean weer op naar de derde plek in de stand om het kampioenschap. De Piquet Sports-coureurs Andreas Zuber en Pastor Maldonando bezorgden de vele aanwezige toeschouwers adembenemende momenten door regelmatig “wielcontact” te hebben. Een laatste poging van Pastor Maldonado in de allerlaatste ronde mislukte volkomen en de Piquet Sports-coureur mocht nog blij zijn dat hij als vierde het zwart-wit geblokt zag. Petrov eindigde als vijfde, gevolgd door Buemi, Soucek en Conway.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet