Dutch Touring Car Championship

DTCC: Leuk weerzien met oude smaakmakers

Het optreden van auto’s uit het voormalige DTCC tijdens de Wijzonol Trophy op Circuit Park Zandvoort trekt helaas maar vier deelnemers. Aangevuld met auto’s uit de BMW Compact-klasse telt het totale startveld tien auto’s. Het is wel leuk om oude smaakmakers als Pieter van de Berkt, Jaap Kielman en Ben Janbroers weer aan het werk te zien.

Tekst: Roy van der Laan

Met mannen als Pieter van de Berkt en Jaap Kielman was het vroeger altijd lachen. Kielman was jarenlang een van de publiekslievelingen in het DTCC. Met weinig budget en ultraveel enthousiasme probeerde Jaap met zijn Opel Astra GSi voor een verrassing te zorgen, iets waar hij zo nu en dan ook in slaagde. Pieter van de Berkt is vooral bekend als hele snelle clown uit de voormalige Citroën merkencups. Waar Pieter was, was het altijd feest.
Na zijn afscheid van de Nederlandse autosport reed Pieter enkele seizoenen met zijn VW Golf GTi in België. “De afgelopen vier jaar heb ik helemaal niet gereden”, vertelde hij tijdens de Wijzonol Trophy. “Drie weken geleden reed ik voor de eerste keer sinds jaren weer met mijn Golf, prompt ging de koppeling stuk.” Ook deze keer had hij te kampen met technische problemen. “De krukassensor gaf de geest”, verklaarde hij waarom hij tijdens de kwalificatietraining geen tijd kon zetten.

Drie dochters

Pieter is inmiddels de trotse vader van drie dochters. “Ik heb een tweeling van zeven en een dochter van vier jaar. De oudste twee hebben niks met autosport, zij zitten op paardrijden. De jongste toont wel belangstelling. Die gaat wel karten”, is zijn verwachting. En zijn hoop.
Voor Pieter is zijn deelname aan de DTCC-revival geen eenmalige rentree. “Ik ga waarschijnlijk weer racen”, onthulde hij. “Ik wil graag in een merkencup uitkomen, net als vroeger. Ik heb al contact met enkele partijen die mij daarbij willen ondersteunen.”
Jaap Kielman reed een ‘snelste’ tijd van 6:19.468 met zijn Opel Astra. “Er zat een storing in de brandstofinjectie”, vertelde hij.
Ben Janbroers was de snelste met zijn bekende Honda Integra type R, waarmee hij destijds in het DTCC reed. Hij liet een rondetijd van 1:57.474 noteren. Kevin Veltman realiseerde de tweede tijd met een BMW 320i.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet