DTM

DTM: Paffett wint op ‘Audi-circuit’ Oschersleben

In een spectaculaire vijfde race van het seizoen is Gary Paffett erin geslaagd zijn tweede overwinning van het seizoen te behalen en daarmee het gat naar Ekström in het kampioenschap te verkleinen tot één punt. Ekström pakte een zwaarbevochten tweede plaats terwijl Jamie Green derde werd. Beste Opel-coureur was het gehele weekend Aiello. Hij werd zevende.

Dat pole position zeker niet garant staat voor een overwinning blijkt wel uit de statestieken in de DTM. Slechts twee van de 5 overwinnaars dit jaar starten vanaf pole position. Vorig jaar waren er ook slechts vijf races waarin deze zogenaamde double werd behaald. En ook vandaag slaagde Kristensen er niet in om de overwinning vanaf pole position binnen te slepen. De Deen zijn overwinningskansen tien seconde na het op groen springen van de lichten verdwijnen. Hij kwam niet weg bij de start en moest vanaf de één na laatste plaats zijn weg naar voren vechten. Hij deed dit overigens niet onverdienstelijk. Hij finisht zijn race op plaats vijf, direct achter Bernd Schneider.

Jamie Green en Gary Paffett profiteren optimaal van de pech van Kristensen. Green Pakt de leiding in de wedstrijd, terwijl Paffett achter Tomczyk aansluit op plaats drie. Ook Aiello kent een prima start en schuift door naar plaats vier, nog voor Ekström die ondanks de pech van Kristensen niet verder naar voren oprukt. Paffett pakt in de tweede ronde de tweede plaats over van Tomczyk en sluit aan bij Green. Beide kennen een prima eerste gedeelte van de race, waarin Audi met gelijke gewichtshandicap het onderspit moet delven. Aiello kan tot de eerste stop ook prima meekomen met de Audi’s en Ekström weet hem niet te passeren. Echter rijdt de Fransman wel met een grote handicap. Zijn passagiersdeur is niet goed afgesloten, waardoor hij tot zijn eerste stop met een openvliegende deur rijdt. Als hij in ronde vijftien zijn eerste van de twee verplichte stops maakt wordt dit euvel verholpen met een paar flinke stukken tape.

Grote pechvogel dit weekend is Mika Häkkinen. De winnaar van de derde race van het seizoen op Spa-Francorshamps komt het hele weekend niet uit de verf. Hij gaat er in de kwalificatie vanaf waardoor hij de onderkant van zijn wagen beschadigd en als laatste moet starten. Als hij in ronde zeven binnenkomt gaat het helemaal fout voor de 2-voudig Formule 1 wereldkampioen. Hij wordt door zijn team weggestuurd terwijl zijn linker achterwiel nog niet vast zit. Gevolg is dat deze er direct afloopt en opnieuw bevestigd moet worden. De Fin verliest opnieuw veel tijd, terwijl hij al laatste lag. In een poging verloren tijd goed te maken gaat de Fin twee ronde later in de fout. In de Triple-Kurve, dezelfde bocht waar gisteren Heinz-Harald Frentzen er spectaculair afging, gaat nu ook Häkkinen van de baan en wordt door een kuil als het ware getorpedeerd. Door een wonder slaat de wagen niet over de kop, maar de wagen is dusdanig beschadigd dat de race voorbij is. Hoewel Häkkinen nog wel probeert de pit te bereiken en daarmee een boel rommel op de baan achterlaat, komt hij een aantal bochten verderop definitief tot stilstand. Een weekend om snel te vergeten voor de Fin.

Vooraan het veld is intussen een strijd ontstaan tussen Paffett en Green die elkaar dicht genaderd zijn. Echter tot een concrete aanval komt het niet, maar wanneer beide in de elfde ronde de pit bezoeken lukt het Paffett Green te passeren. Tegelijkertijd verlaten ze de pit en deur aan deur rijden ze richter het circuit. Paffett heeft uiteindelijk de langste adem en Green mag als buffer gaan fungeren om Tomzcyk en Ekström op achterstand te zetten van Paffett. Het levert een spannend gevecht op van de duidelijk snellere Ekström ten opzichte van Green. Terwijl Ekström nog een goed zetje banden heeft, zijn die van Green volledig opgebrand.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet