Clio Cup

Clio Cup: Wordt 2008 dan het jaar van Pim van Riet?


480_podium_6932
Een van de podiums op Zolder: Pim van Riet als racewinnaar geflankeerd door
Michael Bleekemolen en Sandra van der Sloot.

Goede kwalificatie vereist
Na uitstapjes naar de circuits van Assen en het reeds gememoreerde Zolder keert de Dunlop SportMaxx Clio Cup op 6 en 7 september terug naar Zandvoort. En juist op deze piste heeft van Riet wat moeite met de officiële tijdtraining. "De afstelling voor de kwalificatie is nog niet super daar’’, vertelt hij. "Vanwege het dit jaar gehanteerde reversed grid-systeem, waarbij de eerste acht gekwalificeerden voor de eerste manche in omgekeerde volgorde van start gaan, is het overigens niet noodzakelijk om de snelste tijd neer te zetten. Zo lang je maar bij de beste acht zit, dan is het goed’’, legt Van Riet uit. "Op Zandvoort heb ik echter tot nu toe de meeste moeite gehad met kwalificeren en ben ik zelfs één keer 13de geworden. Dan loop je achterstand op. Ik moet tijdens de Wijzonol Trophy dan ook zeker zorgen om in de top8 te komen.’’

Slipstreamen
Veel toppers weten dat een ‘samenwerkingsverband’ met een collega-rijder kan helpen om een goede trainingstijd neer te zetten. Zo slaan opvallend genoeg titelconcurrenten Pim van Riet en Sandra van der Sloot de handen ineen tijdens het kwalificeren. "Sandra en ik rijden om de beurt op kop, waarbij je de achter rijdende coureur – mede door de slipstream - een slepie geeft’’, legt Van Riet uit. "Op die manier kun je beiden een paar tienden van een seconde winnen, hetgeen op de starting grid veel posities kan schelen’’, aldus de routinier.

Blijven scoren
Hoewel Pim van Riet klassementsleider is, weet hij als geen ander dat de titel nog lang niet binnen is. Zo ging het vorig jaar zelfs in de allerlaatste heat mis, doordat de al virtueel met de kampioenskrans om de nek rijdende Van Riet via een touché uit de strijd werd getikt. "Ik moet nog twee goede raceweekenden hebben. Zowel op de Wijzonol Trophy als de Formido Finaleraces moet ik scoren’’, blijft Van Riet scherp.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet