IndyCar

IRL: Dario Franchitti terug naar Indycar

De Schot Dario Franchitti die eind 2007 Indycar verliet voor NASCAR keert naar zijn oude liefde terug. Franchitti blijft bij het team van Chip Ganassi en zal de plaats van de Brit Dan Wheldon innemen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Indycar

wheldon_franchitti
De Brit Dan Wheldon en Dario Franchitti zorgden voor de eerste transfers op
de rijdersmarkt in Indycar voor het seizoen 2009.

Franchitti keert terug in Indycar
In 10 NASCAR starts kwam Dario Franchitti niet verder dan een 22e plaats. Bovendien moest teameigenaar Chip Ganassi het NASCAR programma voor Dario Franchitti wegens gebrek aan sponsoring voortijdig annuleren. Recentelijk verklaarde Franchitti nog dat hij zich volledig op de stockcars bleef richten. Halverwege het seizoen was het voor insiders duidelijk dat de Brit Dan Wheldon aan het eind van dit seizoen Target Chip Ganassi Racing zou verlaten. Dit opende de deur voor zowel Chip Ganassi als Dario Franchitti. De Schotse coureur: “Vorig jaar heb ik voor Ganassi getekend omdat men daar diverse programma’s heeft. Toen Champcar in de IRL opging, heb ik nog eens diep nagedacht.” De Brit Dan Wheldon vertrekt naar het team van Panther Racing waar hij zijn IRL-carriere in 2002 begon.

Het NASCAR-porgramma is op dit moment de zwakste schakel binnen de Target Chip Ganassi-organisatie. Eerst moest het programma van Dario Franchitti voortijdig beëindigd worden. Vervolgens stapte Reed Sorensen voor 2009 naar het team van Ray Evernham over en verloor men recentelijk de Texaco sponsoring op de auto van Juan Pablo Montoya.

Insiders verwachten dat Juan Pablo Montoya, Sam Hornish jr. en Patrick Carpentier - ondanks de barrières die zij soms in NASCAR ondervinden - niet het voorbeeld van Dario Franchitti zullen volgen.

dario_franchitti
Dario Franchitti hier in gevecht met Sam Hornish jr. keert terug naar de Indycars
en wordt teamgenoot van Scott Dixon die vorig jaar de titel aan de Schot verloor.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet