IndyCar

IRL: Eerste IRL zege Justin Wilson in Detroit. Helio Castroneves gepiepeld?

De Brit Justin Wilson behaalde op het circuit van Detroit Belle Isle zijn eerste IRL-zege voor het team van Newmans Haas Toch was die eerste zege een beetje controversieel.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: IRL/Honda Racing USA

wilson_detroit
Justin Wilson pakt in Detroit zijn eerste IRL-zege.

Helio Castroneves voelt zich gepiepeld
Lang zag het naar uit dat de Braziliaan Helio Castroneves zijn tweede achtereenvolgende Indycar-zege dit seizoen zou behalen. Een neutralisatie in de 72e ronde zorgde ervoor dat de Brit Justin Wilson het contact met leider Castroneves kon behouden. Toen de Braziliaan de Newman Haas-coureur driemaal in zijn pogingen om de kop over te nemen blokkeerde, greep de wedstrijdleiding onverbeterlijk in. Op onderstaande filmpje kunnen lezers van AUTOSPORT.NL zelf een mening vormen of Castroneves al dan niet terecht is bestraft. Ook is de eerste reactie van Helio na de race te beluisteren.

 

Radio
De Penske-coureur kreeg tijdens de race via de radio de boodschap dat hij Wilson moest laten gaan. Castroneves die van de 87 ronden tellende wedstrijd ruim 53 ronden op kop had gelegen was woedend. “Ik begrijp hier geen moer van”, schold hij over de radio. De Brit Justin Wilson echter had een geheel andere visie. “Het was voor iedereen duidelijk dat de wedstrijdleiding iets moest ondernemen”, aldus de Brit die zijn zege tevens aan teameigenaar Paul Newman opdroeg. Zoals bekend bevindt de beroemde filmacteur en teameigenaar zich in een terminale levensfase.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet