Sportscars

Sportscars: Acura verplettert concurrentie tijdens ALMS race in Detroit

Voor de eerste keer in drie jaar stond er geen Porsche RS Spyder op het podium in de ALMS-wedstrijd in Detroit. Hoewel de combinatie Lucas Luhr/Marco Werner ondanks een crash met hun Audi R10 TDI de titel behaalde was het ook voor Audi geen best weekend.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ALMS

acura_detroit
Acura brengt in Detroit aan de concurrentie een verpletterende nederlaag toe.

Acura slaat genadeloos toe in Detroit
Voor Acura was het afgelopen weekend een prachtige dag in Detroit, de Acura’s veegden zowel met de Audi;s als de Porsches de vloer aan en behaalde een drievoudige zege. De combinatie James Rossiter-Franck Montagny behaalde met de AGR-Acura Honda een prachtige zege. Voor de jonge James Rossiter was het pas zijn derde ALMS-start. Rossiter wist bij zijn stint één plek te winnen en Franck Montagny nam de laatste 46 ronden voor zijn rekening. Met dezelfde set zachte Michelins beëindigde de Fransman zegevierend zijn stint. Voor Andretti Green Racing was het de eerste overwinning in de ALMS sinds 2007. David Brabham eindigde met de Highcorft Acura ARX op 3.985 seconden als tweede, terwijl de combinatie De Ferran-Pagenaud als derde eindigde.

Gemengde gevoelens bij Audi en Porsche
Zowel bij Audi als bij Porsche kijkt men met gemengde gevoelens op de wedstrijd in Detroit terug. Voor het eerst sinds 30 ALMS-races behaalde men bij Audi noch een LMP1 noch een overall overwinning. Een crash van Markus Luhr in de 21e ronde zorgde voor het voortijdige einde van de eerste R10 TDI terwijl de combinatie Fässler/Pirro vanwege een te laag gewicht uit de uitslag geschrapt werden. Daarmee hadden Luhr/Werner 66 punten voorsprong op hun titelrivalen en waren daarmee kampioen. “Wij hadden onze titel onder andere omstandigheden willen behalen, maar wij vinden dat wij met zeven achtereenvolgende overwinningen de titel zeker verdiend hebben” aldus beiden in een gemeenschappelijke verklaring.

Bij het team van Penske Porsche zat men op een uitstekende strategie en de Duitser Timo Bernhard legde Franck Montagny in de slotfase het vuur aan de schenen. Kort voor het einde van de wedstrijd liepen Montagny en Bernhard snel in op de GT2 Porsche 911 GT3 RSR van Johannes van Overbeek, die Montagny direct ruimte gaf maar voor Bernhard de deur dichtgooide. De wedstrijdleiding gaf Bernhard onterecht een Stop/Go waardoor het Penske Team alle kansen op de eindoverwinning ontnomen werden. Bernhard/Dumas eindigden tenslotte nog als vierde voor hun teamgenoten Patrick Long/Ryan Briscoe. Van Overbeek nam dan ook alle schuld voor het incident op zich. Ook voor Nicky Pastorelli en Marc Basseng werd het een dramatisch weekend in Detroit. Zij vielen met mechanische pech uit. In de GT 1 categorie ging de zege naar de Corvette C6R van de combinatie Oliver Gavin/Olivier Beretta, terwijl Wolf Henzler/Jörg Bergmeister pakten voor het Flying Wizard Team hun vierde seizoenszege.

rossiter-montagny
James Rossiter en Franck Montagny de dolgelukkige winnaars

Uitslag Belle Isle Detroit
1. (5) James Rossiter, England; Franck Montagny, Brignoles France; Acura ARX-01B (1, P2), 104. ronden
2. (1) Scott Sharp, Jupiter, FL; David Brabham, Australia; Acura ARX-01B (2, P2), 104 ronden
3. Simon Pagenaud, France; Gil de Ferran, Brazil; Acura ARX-01B (3, P2), 104 ronden
4. (6) Romain Dumas, France; Timo Bernhard, Germany; Porsche RS Spyder (4, P2), 104 ronden
5. (7) Patrick Long, Oak Park, CA; Ryan Briscoe, Australia; Porsche RS Spyder (5, P2), 104 ronden
6. (3) Guy Smith, England; Chris Dyson, Pleasant Valley, NY; Porsche RS Spyder (6, P2), 103. ronden
7. (11) Ben Devlin, England; Gerardo Bonilla, Orlando, FL; Lola B07 46 Mazda (7, P2), 103 ronden
8. (10) Marino Franchitti, Scotland; Butch Leitzinger, State College, PA; Porsche RS Spyder (8, P2), 102. ronden
9. (17) Oliver Gavin, England; Olivier Beretta, Monaco; Corvette C6.R (1, GT1), 100 ronden
10. (13) Jan Magnussen, Denmark; Johnny O'Connell, Flowery Branch, GA; Corvette C6.R (2, GT1), 100 ronden


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet