DTM

DTM: Scheider met tweede zege stap dichterbij titel

scheider_vreugde

Met zijn tweede overwinning van het seizoen zette Timo Scheider een belangrijke stap op weg naar de kampioenstitel in de DTM. Op het circuit van Brands Hatch bleef de Duitse Audi-coureur de Schot Paul di Resta (Mercedes-Benz) en titelverdediger Mattias Ekström (Audi) voor. In de kampioenschapsstand heeft Scheider daarmee, met nog drie races te gaan, een relatief comfortabele voorsprong van negen punten op Di Resta en Jamie Green. Christijan Albers eindigde als veertiende.

Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat

scheider_actie

Timo Scheider leidde van start tot finish, afgezien van de fase van de verplichte pitstops. Het was echter geen gemakkelijke race voor hem, want Paul di Resta zette hem zwaar onder druk. Ook de wisselende weersomstandigheden, met lichte regen halverwege de wedstrijd, maakten het voor Scheider niet gemakkelijk, maar hij bewees zoals al vaker dit seizoen ook onder deze condities zijn klasse. “Ik ben heel blij met deze overwinning, die me een stap dichter bij de titel brengt”, verzuchtte de Duitser na afloop van de 82 ronden lange race.

spengler-kristensen

Paul di Resta kwam inderdaad dichtbij, zeker toen in de slotfase langzamere deelnemers op een ronde moesten worden gezet. Bij de inhaalmanoeuvres bleef het er echter sportief aan toegaan, en dat hebben we in de afgelopen jaren in de DTM ook wel anders meegemaakt. Met name de manier waarop oud-DTM-kampioenen Gary Paffett en Bernd Schneider, die rondenlang met elkaar een duel uitvochten om de achtste plaats, ruimte maakten toen Scheider en di Resta van achteren opkwamen, verdient veel lof.

spengler_ekstrom

Mattias Ekström, die vanwege een kapotte versnellingsbak in de kwalificatie slechts als zevende startte, profiteerde van een slimme pitstopstrategie. Terwijl de meeste andere rijders al vroeg binnenkwamen voor hun verplichte stops, liet men bij Audi Ekström juist lang rijden, waardoor hij een voorsprong kon opbouwen en uiteindelijk na zijn beide stops als derde weer de baan op kwam. Die positie, achter winnaar Scheider en tweede man Di Resta, wist hij vast te houden.

schhumacher_leutn_tegen_ca

Christijan Albers eindigde als 14e en zei: “Ik ben wel tevreden met mijn klassering, al pakte de strategie niet helemaal zo uit als ik had verwacht. Ik moest langer buiten blijven dan gepland en verloor daardoor teveel tijd, maar dat kan gebeuren. Voor de rest heb ik wel lekker geknokt, vooral met Lauda en Schumacher.”

scheider_podim

Uitslag:
1. Scheider (Dui), Audi A4 DTM, 82 r. in 1.00.25,549 (gem. 157,063 km/u)
2. Di Resta (GBr), AMG-Mercedes C-Klasse, op 0,793
3. Ekström (Zwe), Audi A4 DTM, op 4,077
4. Jamie Green (GBr), AMG-Mercedes C-Klasse, op 13,879
5. Martin Tomczyk (Dui), Audi A4 DTM, op 25,617
6. Bruno Spengler (Can), AMG-Mercedes C-Klasse, op 37,762
7. Tom Kristensen (Den), Audi A4 DTM, op 37,901
8. Gary Paffett (GBr), AMG-Mercedes C-Klasse, op 1 ronde
14. Albers (Ned), beide Audi A4 DTM, op 13,860.

Stand:
1. Scheider, 54 punten
2. Green en di Resta, 45
4. Ekström, 44
5. Spengler, 31
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet