Formule 3

F3 Euro Serie: Vijfde seizoenszege voor Nico Hülkenberg

Twee dagen nadat hij zijn zege van Zandvoort terugkreeg behaalde Nico Hülkenberg op het circuit van Brands Hatch zijn vijfde overwinning van het seizoen in de Formule 3 Euro Serie. Zijn Franse teamgenoot, pole-sitter Jules Bianchi, leidde in de beginfase, maar moest de pits in voor een drive-through nadat hij een snelste sectortijd had gereden terwijl er gele vlaggen werden getoond. Zo kreeg Hülkenberg de leiding in handen en reed vervolgens zonder problemen de overwinning naar huis. De Japanner Koudai Tsukakoshi eindigde voor de derde maal dit seizoen als tweede, Yann Clairay werd derde. Van de beide Nederlanders kwam Renger van der Zande als zesde aan de finish, Henki Waldschmidt werd tiende.

Tekst: René de Boer
Foto;s Willem J. Staat

ws_hulkenberg_podium
De traditionele vreugdesprong van Nico Hulkenberg

Bij de start pakt Bianchi de leiding, Sam Bird gaat na een aanrijding met James Jakes in de rondte bij het aanremmen van Paddock Hill Bend. Bianchi komt een voorsprong van 0,8 seconde terug uit de eerste ronde, Hülkenberg is tweede voor Tsukakoshi, Clairay, Mortara, Jakes, Vietoris, Van der Zande, Mailleux en Breen. Voor Bird is de race al over: hij rijdt Paddock Hill Bend nog naar beneden en parkeert zijn beschadigde auto dan in het gras. In de achtste ronde komen Oshima en Coletti met elkaar in botsing in Druids. Een ronde later vliegt Basil Shabaan ook van de baan op het stuk tussen Paddock en Druids. In ronde 21 eist Paddock opnieuw een slachtoffer, ditmaal in de persoon van Kazuoshi Oshimi, die er bij het uitkomen van Paddock hard afgaat en in de bandenstapels belandt.

Drive-through-straffen
Een ronde later krijgt Bianchi een drive-through en komt aan het eind van ronde 23 de pits in. Dat geeft Hülkenberg de leiding voor Tsukakshi en Clairay. Ondertussen zijn er nog tal van rijders wier rondetijden worden onderzocht, omdat ze onder geel te snel waren: Martin Plowman, Dani Clos, Richard Philippe, Cong-Fu Cheng en Rodolfo Gonzales. Ook Plowman, Clos, Philippe, Cheng, Breen en Janis krijgen een drive-through.

ws_f3_hlkenberg
Nico Hulkenberg op weg naar de overwinning op Brands Hatch


In de 52e ronde komen James Jakes en Jules Bianchi met elkaar in botsing in Druids, een domme actie van Jakes die zijn Franse teamgenoot binnendoor wilde inhalen. Beide ART-rijders zijn daarmee uit de wedstrijd. Hülkenberg rijdt nog steeds riant aan de leiding voor Tsukakoshi en Clairy, maar de strijd om de vierde plaats tussen Mortara en Vietoris is zeer de moeite waard. De Italiaan blijft uiteindelijk twee tienden voor de Duitser. Hülkenberg wint voor de vijfde maal dit seizoen voor Tsukakoshi en Clairay, Mortara en Vietoris, Van der Zande, Vernay en Mailleux. Henki Waldschmidt eindigt als tiende.

ws_f3_crash
De Japanner Kazuya Oshima verdween spectaculair uit de wedstrijd in Paddock
Hill Bend


Uitslag:
1. Nico Hülkenberg (Dui), Dallara-Mercedes F308, 56 r. in 40.38,243 (gem. 159,495 km/u)
2. Koudai Tsukakoshi (Jap), Dallara-Mercedes F308, op 5,966
3. Yann Clairay (Fra), Dallara-Mercedes, op 20,718
4. Edoardo Mortara (Ita), Dallara-Volkswagen, op 21,707
5. Christian Vietoris (Dui), Dallara-Mercedes, op 22,396
6. Renger van der Zande (Ned), Dallara-Mercedes, op 24,409
7. Franck Mailleux (Fra), Dallara-Volkswagen, op 26,202
8. Jean-Karl Vernay (Fra), Dallara-Volkswagen, op 27,106
10. Henki Waldschmidt (Ned), Dallara-Mercedes, op 27,997

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet