IndyCar

IRL: Helio Castroneves houdt titelstrijd open

Juist als het Team Penske tegenzit, zijn zij op z’n sterkst. Afgelopen woensdag brandde de Penske Truck op weg naar Sonoma met beide IRL-bolides volledig af. Voor Team Penske vormde dat geen belemmering om met inderhaast geprepareerde reserveauto’s op Sonoma genadeloos toe te slaan en het kampioenschap volledig open te houden.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda Racing USA/IRL

castroneves_zoent_auto
Helio Castroneves toont zijn emoties.

Castroneves houdt kampioenschap open
Hoewel de Braziliaan Helio Castroneves dit jaar al een record aantal tweede plaatsen bij elkaar reed, had hij sinds St. Petersburg 2007 niet meer op de hoogste trede gestaan. In Sonoma boekte het Team van Penske na een enorme tegenslag vier dagen voor de wedstrijd een fraaie dubbeloverwinning. Helio Castroneves: “Het team vertelde dat ik moest pushen en ik ben dat tot het einde blijven doen. Ik geloof dat ik werkelijk alles gegeven heb. Dit is fantastisch voor Detroit a.s. weekend. Ik heb nooit het vertrouwen verloren.” Ook oogstte Castroneves alle lof van Penske teammanager Tim Cindric. “Hij heeft werkelijk alles gegeven om te zijn, waar we willen zijn. We zullen zien hoe het seizoen eindigt. Wij gaan door tot het gaatje!” De overwinning van Castroneves reduceerde het aantal punten met klassementsleider Scott Dixon van 78 tot 43 Castroneves startte vanaf pole en boekte met een uitermate sterke combinatie zijn dertiende IRL-overwinning.

brnadweermeisjes
Zeker de brand bij Penske geblust?

Mocht Dixon de volgende twee wedstrijden niet scoren dan kan er evenals vorig jaar een spannende finale verwacht worden. Ryan Briscoe eindigde met de tweede Team Penske=bolide als tweede. Helio Castroneves: “Fantastisch wat dit team de afgelopen dagen gedaan heeft. Heen en weer rijden naar Charlotte en de auto’s ombouwen van een oval-spec. naar een roadcourse-configuratie kost twee dagen werk. De Penske-crew deed het in 12 uur!


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet