Formule 2

GP2: Tweede race op Valencia prooi voor Di Grassi

De Braziliaan Lucas di Grassi heeft, gestart vanaf de vierde positie, race twee op het nieuwe circuit van Valencia gewonnen. Luca Filippi, die het zitje van Yelmer Buurman heeft overgenomen, vertrok vanaf pole en kwam als tweede over de finish. Na de race werd hij echter bestraft voor een al te brute actie op Romain Grosjean, waardoor hij terugviel naar een dertiende plek. Ho Pin Tung kwam na zijn pech gisteren dit keer wel aan de finish, hij werd negende.

Di Grassi leek lange tijd genoegen te moeten nemen met een derde plek, maar toen Filippi en Grosjean elkaar raakten kon de Braziliaan profiteren om met ruim vier seconden voorsprong de zege te pakken. Onze zuiderbuur Jerome d’Ambrosio kwam als derde over de meet, maar mocht dankzij de straf van FIlipi de punten voor de tweede plaats in ontvangst nemen. Giorgio Pantano had dit keer wel voldoende brandstof meegenomen en had zelfs een flinke meevaller door het uitvallen van Filippi; hij mocht de laatste podiumplaats hebben.

Toch heeft Di Grassi de overwinning niet zomaar cadeau gekregen, hij zette Filippi de gehele race al onder druk, maar kon er niet voorbij komen. Toen Grosjean hem na een klein foutje kon passeren leek de kans op een zege de Braziliaan te ontgaan, maar juist dit was zijn geluk, zo bleek later. Ook Grosjean zette Filippi onder druk en toen hij dacht een gaatje te hebben wist hij de Italiaan inderdaad te passeren. Toen Filippi enkele bochten later Grosjean terug wilde pakken ging het mis. Hij raakte Grosjean hard aan de zijkant, die door deze impact met flinke vaart de bandenstapels inging. Voor Grosjean was de race direct over, Filippi kon wonderbaarlijk genoeg wel door, maar zag wel Di Grassi aan hem voorbij gaan. Zo leek de race ook te gaan eindigen, totdat er zo’n tien ronden voor het einde nog een safetycar situatie ontstond doordat er een bolide stil op de baan kwam te staan.

Di Grassi zag Filippi weer aansluiten en moest nog even zijn tanden in het stuur zetten. Maar echt in de problemen kwam hij niet meer, hij kon zelfs makkelijk weglopen en een veilige voorsprong opbouwen. De Belg D’Ambrosio kwam als derde over de finish, maar mocht toch een trede hoger plaatsnemen door de straf van Filippi.
Ho Pin Tung reed een goede race, hij begon als 23e en kwam als tiende over de finish. Ook hij gaat echter een plekje hoger de boeken in, al levert hem dat geen punten op.

Opvallende uitvallers waren de winnaar van gisteren Vitaly Petrov, Sebastien Buemi, Adrian Valles en Bruno Senna, die deze race in de muur eindigde. Senna zal Valencia niet hoog op zijn lijstje van favoriete circuits bijschrijven.

Giorpgio Pantano gaat na zijn derde plaats nu fier aan de leiding in het klassement, jij heeft 13 punten voorsprong op de onfortuinlijke Bruno Senna. Romain Grosjean heeft de derde positie in handen, maar weet Di Grassi in zijn nek op slechts drie puntjes.

Uitslag race 2 GP2 Series Valencia
Zondag 24 augustus 2008
1. L. Di Grassi, Campos
2. J. d`Ambrosio, DAMS, op 4.213
3. G. Pantano, Racing Engineering, op 7.545
4. D. Nunes, DPR, op 12.039
5. J. Villa, Racing Engineering, op 12.674
6. K. Kobayashi, DAMS, op 13.201
7. D. Valsecchi, Durango, op 15.394
8. M. Conway, Trident Racing, op 17.496
9. H. Tung, Trident Racing, op 20.072
10. Roldan Rodriguez, FMS International, op 22.960
11. C. Iaconelli, BCN Competicion, op 24.716
12. A. Valerio, Durango, op 25.933
13. L. Filippi, Trust Team Arden, op 29.213
14. M. Herck, DPR, op 1 ronde
15. V. Petrov, Campos, op 3 ronden

Stand kampioenschap
1. G. Pantano, 71
2. B. Senna, 58
3. R. Grosjean, 54
4. L. Di Grassi, 51
5. S. Buemi, 37
6. P. Maldonado, 34
7. A. Zuber, 32
8. K. Chandhok, 31
9. V. Petrov, 30
10. A. Parente, 26
17. H. Tung, 7

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet