Sportscars

Sportscars: Tussenstand 1000 KM Nürburgring

De 1000 KM Nürburgring kent een monotoon verloop. De wedstrijd wordt op dit moment volledig door de Peugeot 908 HDi FAP’s beheerst. De Audi R10 RDI;s vormen ondanks één ronde achterstand geen enkele bedreiging voor de leidende Peugeots. In de LMP2 klasse voeren Jos Verstappen/Jeroen Bleekemolen zoals verwacht met hun VM Motorsport by Equipe Verschuur Porsche RS Spyder het klassement aan.

Tekst en Foto’s Willeme J. Staat

ws_start_1000km_1
De Peugeots nemen direct het commando van de 1000 KM Nurburgring

Peugeot dominant bij thuisrace Audi
De combinaties Lamy/Minassian en Gene?Sarrazin drukken volledig hun stempel op de 1000 KM Nürburgring. Marc Gene nam direct de leiding, maar al spoedig kwam de combinatie Lamy/Minassian aan de leiding. De Peugeots bleven tot aan de reguliere stops rondenlang in formatie bij elkaar. Alleen Allan McNish kon “optisch” even voor de Peugeot van Minassian komen. De Lola Aston Martin van Mücke/Charouz kon slechts kortstondig het tempo van de Peugeots bijhouden, en viel na een aanrijding met een andere deelnemer naar de vijfde plek terug. Met vijf ronden achterstand bezet de combinatie Mücke/Charouz op dit moment de vijfde plaats achter de leidende Peugeots en Audi’s en loopt langzaam iets van zijn achterstand in. In de LMP1 klasse zorgde ex-GP coureur Olivier Panis met zijn Oreca Courage voor de nodige opschudding. Panis zou bij het oprijden naar de grid achteruit gereden hebben, en vervolgens ook nog wat strepen getrokken hebben. De sportcommissarissen konden er niet mee lachen en sloten de Oreca Judd van verdere deelname uit, een beslissing waartegen Oreca uiteraard in beroep ging. De combinatie Panis?Lapierre is daarom ook niet in de uitslagenlijsten opgenomen en zal bij een eventuele podiumprocedure niet op het podium verschijnen.

ws_start_1000_km_2
Jos grijpt direct de macht in de LMP2 categorie

LMP2 VM Motorsport als vanouds
In de LMP2 klasse heeft de combinatie Verstappen/Bleekemolen het heft stevig in handen. Alleen de Deen John Nielsen slaagde er in de beginfase in om Jos behoorlijk onder druk te zetten. Na de reguliere stops verloor Casper Elgaard het contact met de VM Motorsport RS Spyder en viel naar de vijfde plek in de LMP2 klasse terug. Na een dramatisch langzame stint van Fredy Lienhard zakte de Lista Motorsport Porsche RS Spyder van de combinatie Lienhard/Theys/Lammers iets terug, maar nu bezetten zij de tweede plek in de LMP2 klasse achter de VM Motorsport Porsche. In het algemeen klassement bezetten beiden de zesde en de negende plek.

duel_nielsen_verstapen
Prachtig gezicht, John Nielsen zette met zijn Essex Porsche RS Spyder Jos
Verstappen onder druk maar delfde het onderspit.

In de GT1 categorie vielen de beide Luc Alphand Corvettes na een aanrijding uit. Het klassement wordt aangevoerd door de Aston Martin DBR9 van Tomas Enge en Antonio Garcia, terwijl Peter Kox en Roman Rusinov de tweede plek bezetten. De GT2 klasse wordt op dit moment beheerst door de Ferrari 430 GT van Robert Bell/en GIanmaria Bruni.

ws_race_kox
De Lamborghini van Peter Kox bezette lange tijd de tweede plek in de GT1 klasse
maar kwam in de Dunlopboccht voortijdig tot stilstand
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet