Clio Cup

Clio Cup: Dubbelslag Pim van Riet op Zolder (lang)


Mooie inhaalacties
Pim van Riet kwam voor de tweede keer dit weekeinde als winnaar in de Dunlop Sportmaxx Clio Cup over de finish. Sebastiaan Bleekemolen werd als tweede gehuldigd, met de derde plaats voor Robert van den Berg.
“Robert ging mij niet snel genoeg”, vertelde Pim van Riet over zijn inhaalactie in de beginfase. “Hij hield ons op, terwijl ik wist dat Sebastiaan onderweg was naar de kop van het veld. Ik dacht ‘nu of nooit’ op het moment dat ik voor de aanval koos.”
Met nog vier races op Circuit Park Zandvoort te gaan, staat Van Riet aan de leiding in het tussenklassement. Gaat hij nu eindelijk de titel pakken? “Op Circuit Park Zandvoort is mijn auto niet goed genoeg voor de kwalificatie. Onder normale omstandigheden is inhalen in de race heel moeilijk, je moet in de kwalificatietraining dus in de top vier staan. Daar gaan we de komende tijd aan werken. Mijn raceafstelling is al prima.”

480_bleekemolen_9374

Sebastiaan Bleekemolen reed een ijzersterke race. “Ik kon heel laat remmen”, vertelde hij. “Wel had ik veel last van onderstuur.” Zijn tweede plek was pas zijn tweede podiumplek in de Dunlop SportMaxx Clio Cup dit seizoen. Sebastiaan miste enkele races vanwege zijn verplichtingen in de Porsche Supercup en hij reed soms ‘op het verkeerde moment op de verkeerde plaats’, zoals in de eerste race op het circuit van Zolder.

Remproblemen

480_vd_berg_9346

Robert van den Berg zag geen kans om zijn leidende positie vast te houden. “Ik kampte al in de kwalificatietraining met remproblemen. In de eerste race ging ik er een paar keer naast doordat mijn remmen blokkeerden. Na de race hebben we de hoofdremcilinder en de remdrukverdeler vervangen. In de tweede race reed ik met een onzeker gevoel over mijn remmen. Daardoor was ik niet snel genoeg. Vooral op een natte baan heb je vertrouwen in je auto nodig, dat kreeg ik pas na een aantal ronden.”

Weer Peter Bergervoet

480_bergervoet_0784

Peter Bergervoet won ook in de tweede race de Olympia Cup. Hij reed een groot deel van de race vlak voor tweede man René Steenmetz, die op de finishlijn maar een seconde op Peter tekort kwam. De derde plek ging ook deze keer naar Wilko Becker.

480_steenmetz_911

De titelstrijd in de Olympia Cup gaat tussen Bergervoet en Steenmetz. Met nog vier races te gaan bedraagt het verschil tussen de beide rijders maar dertien punten. Een voordeel voor Bergervoet is dat hij in de ‘winning mood’ is; hij sloot de laatste vier races als winnaar af. Aan de andere kant: op Circuit Park Zandvoort, waar de laatste races verreden worden, scoorde Steenmetz dit seizoen vijf van de zes keer beter dan Bergervoet.

Maatregelen
Iedereen die al wat langer in de nationale autosport meedraait, weet dat de Clio Cup lange tijd bekend stond als een ‘ramklasse’. De schadeherstellers waren vaak de grote winnaars. De laatste jaren ging het gelukkig een stuk beter. Er gebeurde weleens wat, maar dat hoort nou eenmaal bij de autosport. Dat geldt met name in een ultracompetitieve merkencup als de Dunlop SportMaxx Clio Cup. ‘Clio-watchers’ merken echter alweer geruime tijd dat het qua schades de verkeerde kant op gaat met de Cup. Op zaterdag is hierover door betrokkenen gesproken. Er zal iets moeten gebeuren om de boel niet uit de hand te laten lopen. Het meest effectieve middel is uitsluiting, voor één evenement of langer, van een rijder die in dit kader een paar keer negatief in het nieuws komt. Dat is dit seizoen al een keer gebeurd, maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. De Dunlop SportMaxx Clio Cup is een prachtige klasse, met een mooi en competitief startveld. Zorg dat dat zo blijft en dat rijders en teams niet afhaken!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet