IndyCar

IRL: Scott Dixon zorgt voor spektakel in Kentucky

De Nieuw Zeelander Scott Dixon zorgde in de slotfase van de Meijer Indy 300 in Kentucky voor spektakel en beroofde de Braziliaan Helio Castroneves in het zicht van de finish van de overwinning.

Tekst Willem J. Staat
Fotos: Honda Racing USA

dixon_podium
Scott Dixon hier met zijn Emma, een voormalige wielrenster, blijft in overwinningen
grossieren
.

Dixon pakt zesde zege in Kentucky
Afgelopen weekend pakte Ganassi-coureur Scott Dixon zijn zesde zege dit seizoen. Het leek erop dat de eerste zege voor Helio Castroneves binnen handbereik lag. Met nog zes ronden te gaan moest Scott Dixon die vrijwel de gehele race gedomineerd had de pits in voor een “splash-and dash” stop. De eerste zege voor Penske-coureur Helio Castroneves leek binnen handbereik te liggen. Met een achterstand van zes seconden kwam de Nieuw Zeelander terug op de baan. Met de finishvlag in het zicht moest Castroneves plotseling gas terug nemen. Komend uit de laatste bocht ging Dixon op de laatste meters aan de Braziliaan voorbij. Scott Dixon: “Ik wist dat hij wat langzamer was en ik liep snel op hem in. Het was fantastisch om hem in de laatste bocht te verslaan. Voor de zevende maal dit seizoen eindigde de gefrustreerde Helio Castroneves als tweede.

Bij Scott Dixon kwamen de herinneringen van 2007 boven water. “Dit was nu het beeld dat Dario Franchitti had, toen hij mij vorig jaar tijdens de finale voor de titel versloeg” aldus de Nieuw Zeelander. Helio Castroneves had er eigenlijk geen woorden voor. “Wat een ongelofelijke strategie/ Ik heb alles geprobeerd maar de tweede plek schijnt dit seizoen aan mij toe te behoren/”

Marco Andretti eindigde als derde. Hoewel de Amerikaan bijna aan Helio Castroneves voorbijging moest hij in de 189e ronde naar binnen voor zijn laatste stop en had geen kans meer op de overwinning. De Braziliaan Vitor Meira eindigde als vierde. Danica Patrick ging na een crash als laatste van start en eindigde als 11e op twee ronden achterstand. Tijdens de wedstrijd maakte Patrick contact met Sarah Fisher die bij haar comeback als vijftiende eindigde. Dit keer kwam het niet tot een confrontatie tussen Patrick en één van haar rivalen. “Ik moet eerst de videobeelden bekijken voordat ik er iets over zeg” aldus Patrick. Hoewel Fisher als 15e eindigde was zij meer dan tevreden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet