Formido Swift Cup

Swift Cup: Karel Verspaget wint na tijdstraf Niels Langeveld (update)

480_versaget_podium_0171

In een race waarin de wedstrijdleiding moest strooien met drivethroughpenalty’s kwam Niels Langeveld als eerste over de meet. De eerste overwinning in de Formido Swift Cup van Langeveld werd even later echter nietig verklaard, omdat Langeveld een tijdstraf van dertig seconden kreeg wegens inhalen onder geel. De dertig seconden gooiden Langeveld terug naar plaats zeven en schonken Karel Verspaget de overwinning, voor Sandra Douma. Alexander Keijzer behaalde zo zijn eerste podium. Ook kampioenschapsleider Jeroen den Boer kreeg dertig seconden straf wegens inhalen in geel, hij ziet nu zijn leidende positie naar Sandra Douma gaan.

Tekst: Daan Jeuken
Foto's: Tim Böhme en Boudewijn Pieters

480_start_swift_0949

Openingsproblemen voor Douma
Bij de start houdt Tim van Gog de leiding voor Hans Bos. Sandra Douma komt slecht weg en valt terug van plaats drie naar vijf. Niels Langeveld en Karel Verspaget rijden de dame voorbij en als zij vervolgens ook nog eens een foutje maakt en ternauwernood de auto in het rechte spoor houdt, wordt ze ook nog gepasseerd door Bermes, Den Boer en Schothorst.

480_swift_gog_9774

Van Gog geëlimineerd
Nadat het veld zo’n beetje genesteld lijkt, valt het doek voor leider Tim van Gog. De winnaar van race 1 ziet achter zich Niels Langeveld verschijnen, die Hans Bos is gepasseerd. Terwijl Langeveld en Bos met elkaar aan het stoeien zijn voor positie 2, wordt koploper Van Gog door het gedrang van achteren geraakt en in de grindbak geduwd. De onfortuinlijke Van Gog komt daar vast te staan en ziet zijn mooie positie verloren gaan. De hele kluit aan Swifts schiet er omheen en Niels Langeveld pakt de leiding, voor Karel Verspaget, Hans Bos en Jeroen den Boer.

Drivethroughpenalty’s
De wedstrijdleiding heeft het druk in de openingsfase van de Suzuki Swift Cup. Kampioenschapsleiders Hans Bos en Jeroen den Boer krijgen allebei een drivethroughpenalty, alsmede Marcel Dekker, Pieter Schothorst en Carlo Bermes. Zo gaan in ronde 6 de nummers 2, 3, 5 en 7 de pits in, wat voor de teruggevallen Sandra Douma weer verschillende plaatsen winst betekent en ook voor het kampioenschap zijn dit prima zaken voor de dame. De meeste rijders lossen hun penalty snel in, maar Hans Bos laat lang op zich wachten. Misschien probeert hij zo laat mogelijk te stoppen om zo min mogelijk posities te verliezen. Dit is op zich slim, maar wanneer hij spint vergooit hij zijn eigen tactisch strijdplan.

Langeveld stabiliseert leiding
Wanneer iedereen zijn drivethroughpenalty heeft ingelost zijn er nog maar twee ronden te gaan. Niels Langeveld bouwt zijn gat gestaag uit op Karel Verspaget. Derde ligt Sandra Douma op tien seconden achterstand, maar zij is wel de virtuele nieuwe leider in het klassement. Hiervoor moet zij nog haar plaats echter nog wel even verdedigen, want Alexander Keijzers ruikt op plaats vier de zoete geur van de champagne en hij nestelt zichzelf op de kont van de dame voor hem. Verder dan daar komt hij echter niet, want Douma maakt zich breed en mag de weg naar het podium maken.
Inhalen onder geel
Op het podium kon Niels Langeveld nog zijn eerste overwinning in de Formido Swift Cup vieren, maar na afloop wordt deze zege achter de groene tafel weer afgenomen van de debutant-overwinnaar. Langeveld zou namelijk hebben ingehaald onder geel en dat mag nog steeds niet. De straf is dertig seconden, wat Langeveld terugwerpt naar de zevende plaats. De overwinning gaat nu naar Karel Verspaget, voor Sandra Douma. Alexander Keijzers heeft zijn eerste podiumfinish niet op het podium mogen vieren, maar heeft in ieder geval de statistieken.

480_slaghekke_1058

Jeroen Slaghekke, die was gestart was vanaf de 27ste en laatste plek maar een geweldige wedstrijd racete, eindigt zo als vierde, voor Paul Flinterman en Jorg Obluda. Niels Langeveld wordt nog als zevende geklasseerd na zijn straf. Achtste eindigde oorspronkelijk Jeroen den Boer maar ook hij krijgt dertig seconden straf voor het inhalen onder geel en hij valt terug naar de twintigste plaats.

480_douma_o0141

Hiermee verliest hij kostbare punten, waarmee Sandra Douma de leiding in het kampioenschap in handen heeft. Suzanne Jager en Jasper Bijl eindigen als achtste en negende. Marcel Dekker eindigt na zijn drivethroughpenalty als tiende en hoort na afloop van de race dat zijn drivethroughpenalty onterecht was. Zijn teamgenoot Leo van der Eijk ging namelijk in de fout en duwde Peter Schreurs van de baan, maar omdat de wedstrijdleiding niet wist dat Marcel Dekker niet de enige groene auto op de baan is werd er gemakshalve maar vanuit gegaan dat Dekker in de fout ging en kreeg hij de straf.

480_verspaget_1041

Uitslag race 2 Swift Cup, Masters of Formula 3
Circuit Zolder, 10 augustus 2008

1. Karel Verspaget, 12 ronden
2. Sandra Douma, op 8.622 seconden
3. Alexander Keijzers, op 8.933
4. Jeroen Slaghekke, 16.307
5. Paul Flinterman, op 23.603
6. Jorg Obluda, op 24.124
7. Niels Langeveld 24.643
8. Suzanne Jager, op 30.038
9. Jasper Bijl, op 31.130
10. Marcel Dekker, op 32.455

480_swift_eijk_9942
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet