Formido Swift Cup

Swift Cup: Tim van Gog wint eerste manche voor Hans Bos en Sandra Douma

v_gog

Tim van Gog heeft vanmiddag de eerste heat van de Formido Swift Cup op zijn naam geschreven. Het was al weer de vierde opeenvolgende zege van de vice-kampioen. Dankzij een tweede plaats achterhaalde Hans Bos klassementsleider Jeroen den Boer, die pas op positie 9 eindigde maar wel het bonuspunt voor de snelste ronde pakte.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Tim Böhme en Gerrie Hoekstra

480_start_bermes_0273

Bij de start is iedereen goed weg. Carlo Bermes behoudt de eerste plaats, terwijl Tim van Gog volgt. Hans Bos wint direct een plaatsje en schuift door van P4 naar 3, net als de naar positie 4 opgerukte Niels Langeveld. De van plek 3 gestarte Pieter Schothorst moet direct de nodige plekjes prijsgeven. Sandra Douma (van 7 naar 5) en Karel Verspaget (van 8 naar 6) zijn wel goed weggekomen.

Rentree
Leo van der Eijk is ook weer terug in de Formido Swift Cup. De 16-jarige scholier maakt na de Pinksterraces pas zijn tweede raceweekend in deze klasse mee. Gestart vanaf de 27ste en laatste plaats heeft hij na één rondje al vier coureurs te grazen genomen.

Foutje Bermes
In de eerde beginfase maakt Bermes een foutje. De koploper komt iets naast de baan en valt daardoor terug van de koppositie naar plek 6. Tim van Gog profiteert en neemt de leiding over. Een klein foutje wordt in dit zeer close en competitieve veld direct afgestraft. Marcel Dekker, gestart vanaf een voor hem teleurstellende 14de plaats, zit lekker in zijn ritme en heeft al zes plaatsen winst geboekt in de openingsfase.

480_start_achter_0303

Goede lijn
Bij het ingaan van de vijfde ronde houdt Sandra Douma goed de binnenlijn en passeert ze Niels Langeveld voor P3. Karel Verspaget profiteert ook van deze situatie door eveneens Langeveld te verschalken. Paul Flinterman, die bijzonder sterk had gekwalificeerd als 6de, is iets teruggevallen naar P10. Klassementsleider Jeroen den Boer, die met een 15de startpositie teleurstelde, heeft er zin in en ligt na 5 ronden al op plek 9.

Gaatje
Halfweg koers in de race over 12 ronden weet leider Tim van Gog een klein gaatje te slaan naar Hans Bos en de overige achtervolgers. Bos heeft op zijn beurt met Sandra Douma, Karel verspaget, Niels Langeveld en Carlo Bermes vier auto’s op korte afstand in zijn nek hijgen. De eerste zes rijders zitten binnen twee tellen van elkaar, dus de Formido Swift Cup doet zijn naam als superspannende raceklasse weer alle eer aan.

Druk verhogen
Met nog vier ronden te gaan, weet Hans Bos zich een beetje te ontworstelen van zijn achtervolgers. Hij kruipt nader bij Tim van Gog en verhoogt de druk op de Haarlemmer. Jeroen den Boer heeft er vandaag wel goed de snelheid in en zet de snelste raceronde neer met een 1.59,779. Jeroen ligt nog steeds 9de maar dringt nu wel aan bij Pieter Schothorst. Nick Versteegh, die vanaf plek 18 is begonnen, is de laatste ronden aan een leuke opmars bezig. Hij ligt met nog twee toeren te gaan op P13. Leo van der Eijk gaat ook door met zijn inhaalrace. Vanaf P27 begonnen is hij nu reeds 16de en daarmee bijna goed voor kampioenschapspunten die voor de eerste vijftien rijders te vergeven zijn.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet