IndyCar

Champcar: Ex-Formule l coureurs domineren Portland

Ex-Formule l coureurs Justin Wilson en Cristiano da Matta drukten volledig hun stempel op de vierde wedstrijd van de Champcarworldseries in Portland. Na het uitvallen van Justin Wilson was de weg vrij voor voormalig Toyota F1 coureur Cristiano da Matta, die het PKV Team zijn allereerste overwinning bezorgde.

 Da Matta

Vreugde bij ex-Toyota F1 coureur Cristiano Da Matta.Foto: Champcar

Wilson teleurgesteld
Pole-sitter Justin Wilson bouwde direct na de start met zijn RUSport Lola een grote voorsprong op. Daarachter volgden Paul Tracy, Sebastien Bourdais, Mario Dominguez en rookie Andrew Ranger. Na 43 ronden verloor de Brit echter plotseling zijn oliedruk en moest aan de kant
De zwaar teleurgestelde Wilson: "Ik kon het nauwelijks geloven, ik was gewoon aan het cruisen en dat gebeurt je dit. De tocht te voet terug naar de pits was zwaarder dan die auto te besturen...."

Uitgekiende strategie Da Matta
De Brazliaan Cristiano Da Matta. die als tiende gekwalificeerd had, viel zelfs naar de dertiende plaats terug maar merkte al heel snel dat hij over een zeer snelle auto beschikte. Da Matta verzocht via de radio om reeds in de dertiende ronde binnen te komen. Een gouden greep naar later bleek. De neutralisatie voor de gestrande Justin Wilson kwam voor Da Matta op het ideale moment. Het bracht hem aan de leiding. De PKV coureur zou die vervolgens niet meer afstaan.

Fraaie strijd Bourdais-Tracy
Achter Da Matta vochten Paul Tracy en Sebatien Bourdais een fraai gevecht uit, met behukp van de z.g. power to pass button greep Bourdais in de 73 ronde definitief de tweede plek. De Forsythe coureurs Tracy en Dominguez moesten met een resp. derde en vierde positie genoegen nemen,gevolgd door A.J. Allmendinger en Jimmy Vasser, eveneens mede-eigenaar van het PKV Team.

Rookies
De Rookies Andrew Ranger, Ronnie Bremer en Björn Wirdheim vochten een fraaie strijd uit, waarbij de Canadees Ranger vooral in de openingsfase een zeer goed visitekaartje afgaf. De naam Ranger is inmiddels ook al in de Formule l opgevallen.

UITSLAG
1. Cristiano Da Matta (BR) Lola Cosworth 105 ronden 1.51.51.404 gem. 178.020 km/u
2. Sebastien Bourdais (F) Lola Cosworth 105 ronden
3. Paul Tracy (CDN) Lola Cosworth 105 ronden
4. Mario Dominguez (Mex) Lola Cosworth 105 ronden
5. A.J. Allmendinger (USA) Lola Cosworth 105 ronden
6. Jimmy Vasser (USA) Lola Cosworth 105 ronden
7. Andrew Ranger (CDN Lola Cosworth 104 ronden
8. Ronnie Bremr (DK) Lola Cosworth 104 ronden
9. Björn Wirdheim (S) Lola Cosworth 104 ronden
10.Timo Glock (D) Lola Cosworth 104 ronden.

tekst Willem J.Staat
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet