NASCAR

NASCAR: Villeneuve crasht onder safetycar in Montreal

De NASCAR Nationwide wedstrijd die afgelopen zaterdag op het F1 circuit in Montreal plaatsvond eindigde voor Jacques Villeneuve in een zware teleurstelling. Onder erbarmelijke weersomstandigheden crashte hij onder de laatste safetycarfase met een andere deelnemer. Toch werd het een Canadese thuiszege voor Ron Fellows en Patrick Carpentier

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Autostock, Toyota Motorsports USA/NASCAR

villeneuve_fellos
Jacques Villeneuve rijdt hier nog voor de latere winnaar Ron Fellows.

Canadese thuiszege
De NASCAR Nationwide wedstrijd die afgelopen zaterdag in Montreal verreden werd leverde een overwinning op voor Ron Fellows met zijn Chevrolet. Fellows staat bekend als de man die de ALMS Corvettes ontwikkelde. Fellows kreeg de leiding in handen nadat de Australiër Marcos Ambrose een “drive-through” aan zijn broek kreeg voor “speeding” in de pitlane. Van de 48 ronden lag Ambrose er maar liefst 27 op kop. Kort daarna werd de wedstrijd met de rode vlag definitief afgebroken.

Voor het eerst in de geschiedenis van NASCAR maakte men gebruik van regenbanden. Boris Said: “Het was geen aquaplaning hier maar hydroplaning. Toch ben ik aangenaam verrast dat er weinig ongevallen waren. Onder neutralisatie was gebrek aan zicht de oorzaak van de crashes.” Jacques Villeneuve werd er het slachtoffer van. Op het circuit dat naar zijn vader vernoemd werd knalde hij onder safetycar vol op een andere deelnemer. I.p.v. zesde eindigde hij als zestiende. Villeneuve: “Ik zag geen moer.” Ook de nieuwste NASCAR sensatie Joey Lagano knalde onder safetycar vol op een andere deelnemer. Logano: “ Ik geloof dat ik tegen een auto aanreed die geen remlichten had. Geen idee wie het was en plotseling stopte er iemand voor me.”

ambrose
De Australier Marcos Ambrose verspeelde andermaal de overwinning in de NASCAR
Nationwide-series.

Vanwege de erbarmelijke weersomstandigheden werd de wedstrijd 26 ronden eerder dan gepland afgebroken. Verschillende deelnemers zoals Marcos Ambrose probeerden met een zeem hun beslagen voorruiten schoon te houden, ondanks het feit dat de NASCAR Nationwide auto’s over een ruitenwisser beschikten. Voor ex-F1 ster Jacques Villeneuve de zoveelste teleurstelling om voet in de NASCAR wereld te vatten.

Voor het eerst sinds Watkins Glenn in 1999 en een demowedstrijd in Japan maakte men in NASCAR gebruik van “grooved tyres” ofwel regenbanden. In Montreal was het een succes.

ron_fellows
Ron Fellows op weg naar de zege.

UITSLAG
1, Ron Fellows Chevrolet 48 ronden
2, Patrick Carpentier Dodge 48 ronden
3. Marcos Ambrose Ford 48 ronden
4. Ron Hornaday Jr. Chevrolet 48 ronden
5. Boris Said Ford 48 ronden
6. Carl Edwards Ford 48 ronden
7. Jason Leffler Toyota 48 ronden
8. Greg Biffle Ford 48 ronden
9. Clint Bowyer Chevrolet 48 ronden
10..Steve Wallace Chevrolet 48 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet