Formule 1

Formule 1: Drama Massa levert Kovalainen eerste overwinning op

Heikki Kovalainen heeft op de Hungaroring zijn eerste overwinning in de Formule 1 behaald. De overwinning leek lange tijd naar Felipe Massa te gaan, totdat deze drie ronden voor het einde zijn motor opblies. Timo Glock bekroonde zijn ijzersterke weekend met zijn eerste podiumplaats, hij werd tweede. Kimi Räikkönen werd derde, na het grootste deel van de race te hebben vastgezeten achter Alonso.

Tekst: Daan Jeuken
Foto's Ferrari Toyota, Mercedes


kovalainen_hongarije
Eerste overwinning voor Kovalainen in Hongarije. Het geluk was met het McLaren Team

Vliegende start Massa
De twee McLarens waren zaterdag erg blij met hun eerste startrij, maar lang genieten zit er niet in voor de Britten. Het is namelijk Felipe Massa die als een dolle van start gaat en in het korte sprintje richting eerste bocht beide McLarens passeert en de leiding grijpt. Ook teamgenoot Räikkönen komt erg snel weg, maar de Fin neemt niet veel risico en verliest uiteindelijk zelfs een plaats.

Treintje rijden
Geheel volgens de traditie van de Hungaroring wordt er weinig ingehaald op de baan is het wachten op de pitstops. Massa loopt langzaam wat uit op Hamilton die weer aan een voorsprong werkt op Kovalainen. De kop dijt langzaam uit, want ook Glock verliest op de drie koplopers, maar hij zal desondanks nog hartstikke tevreden zijn met zijn vierde plaats. Nummer vijf Robert Kubica verliest namelijk op de Toyota-rijder terwijl hij niet ver uitloopt op de voormalige wereldkampioenen Alonso en Räikkönen.

Gelukkige stop voor Massa
In ronde 18 is Felipe Massa degene die het pitstopwindow opent. De Braziliaan was dus de lichtste van het stel en gaat als eerste naar binnen, samen met Robert Kubica en Mark Webber. Massa komt erg gunstig voor Fernando Alonso weer de baan op. Een ronde na Massa moet ook Lewis Hamilton stoppen en hij komt net achter Alonso en Räikkönen de baan op. Een erg gunstige ontwikkeling dus voor Felipe Massa, die na de stop van Kovalainen al snel de leiding weer terug heeft.

Timo Glock heeft een slechte stop, het gaat fout bij de slang en hij verliest kostbare tijd. Behalve tijd verliest hij echter geen plaats, want zijn voorsprong op Kubica was groot genoeg. Alonso en Räikkönen zetten hun gevecht voort in de pitstraat want de twee stoppen gelijk en komen in slagvolgorde weer de pits uit. Ze hebben echter wel een stekkie gewonnen ten koste van Kubica, die is teruggevallen naar plaats negen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet