Formule 2

GP2: Buemi wint race 2 op Hungaroring

Sebastien Buemi heeft de tweede GP2-race gewonnen op de Hungaroring. Buemi startte vanaf de tweede startplaats en wachtte geduldig op het foutje van Andy Soucek. Vervolgens was het een kwestie van weglopen voor de rijder van Trust Team Arden. Andy Soucek werd nog net tweede, hij hield 88 duizendste over op Bruno Senna.

Tekst: Daan Jeuken

De achtste plaats in race 1 leverde Andy Soucek de poleposition op. De Spanjaard komt goed van zijn plaats en duikt ook als leider de eerste bocht in. Nummer twee Buemi komt ook goed weg en behoudt zijn tweede plaats. Daarachter is het een superstart van winnaar van race 1 Lucas di Grassi, hij schiet vanaf plaats acht naar vier, achter Mike Conway. De twee vechten hevig om de derde plaats, eerst tikt Di Grassi zijn Britse opponent al aan maar houdt Conway zijn auto op de baan, een ronde later gaat het verkeerd en tikt Di Grassi Conway van de baan. De derde plaats is zo voor Di Grassi, maar hij kan er niet lang van genieten want de wedstrijdleiding bestraft hem wegens zijn gerommel met een drivethroughpenalty.

Druk opvoeren
Door het gesteggel tussen Conway en Di Grassi was het voor de twee leiders een koud kunstje al snel een flink gat te slaan en samen uit te vechten wie er gaat winnen. Inhalen op de Hungaroring is bijna onmogelijk, het enige dat Buemi kan doen is leider Soucek continu onder druk zetten. Dit werpt uiteindelijk zijn vruchten af, want in ronde 12 vergaloppeert de leider zich. Overstuurd schiet hij in bocht 12 even van de baan, wat voor Buemi net genoeg is om de leiding te pakken.

Soucek valt terug
Na de leiding te zijn verloren gaat het niet zo goed met Andy Soucek, want hij valt terug richting de inmiddels derde liggende Pastor Maldonado. De Italiaan zou een erg vreemd weekend, met een laatste startplaats in race 1, kunnen bekronen met een podiumplaats, maar helaas voor hem is hem dat niet gegund. Op het moment dat hij zich heeft gemeld aan de staart van Soucek laat de techniek hem in de steek en moet Maldonado met nog drie ronden te gaan zijn auto in de berm parkeren.

Met het uitvallen van Maldonado zijn de problemen van Soucek echter nog niet achter de rug, want vervolgens is het Bruno Senna die zich meldt aan de staart van de poleman. Ook Senna zet de druk vol op Soucek, maar dit keer houdt deze het hoofd wel koel. Het verschil aan de finish is slechts een neuslengte, maar dat is genoeg voor de tweede plaats.

De vierde plaats gaat naar Sakon Yamamoto, vijfde werd kampioenschapsleider Pantano, die zijn voorsprong op Senna weer zag slinken. Zesde werd Villa, die bijna de hele race in strijd was met Pantano. Zuber en Kobayashi gingen als zevende en achtste over de meet. Ho-Pin Tung reed de race nu wel uit en werd veertiende.

Uitslag race 2 Hungaroring
1. Sebastien Buemi, 28 ronden
2. Andy Soucek, op 7.978
3. Bruno Senna, op 8.066
4. Sakon Yamamoto, op 14.075
5. Giorgio Pantano, op 15.766
6. Javier Villa, op 16.341
7. Andreas Zuber, op 18.533
8. Kamui Kobayashi, op 19.162
9. Vitaly Petrov, op 19.718
10. Lucas di Grassi, op 30.140
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet