Sportscars

Sportscars: Audi en Kristensen pakken record in 24 uur van Le Mans

Het is zowel Audi als de Deen Kristensen gelukt hun records te pakken tijdens de 24 uur van Le Mans. Audi sloot zijn successtory met de R8 winnend af, ook al was de dominantie niet zo groot als de voorgaande jaren en staan er twee in plaats van drie R8’s op het podium. Kristensen is met zijn zeven overwinningen nu al een legende. Nog nooit wist een coureur zo vaak deze zwaarste en mooiste race ter wereld te winnen. Racing For Holland was opnieuw succesvol en werd zevende. Peter Kox, Donny Crevels en Tom Coronel zagen allen de finishvlag niet.

Tekst: Pieter de Boer

 Podium


Het was opnieuw een opwindende en spectaculaire race in Le Mans. 24 uur lang reden de wagens in vier verschillende klassen hun race om de overwinning. Uiteraard gingen de meest ogen uit naar de LM1 klasse, de zogenaamde prototypes. In het laatste jaar van de Audi R8 wist Pescarolo Sport de druk goed op te voeren.

 lm4


Ondanks de pech die ze hadden aan het begin van de race wisten Collard, Boullion en Comas op te rukken naar de tweede plaats, op slechts twee ronden achterstand van de winnaar. Daarmee werd Audi gesplit in de einduitslag. Achter Pescarolo Sport kwamen de overige twee R8’s.

Ruim 240.000 bezoekers waren getuige van een volledig droge en zeer hete race. Zij zagen al na 9 uur racen tot grote teleurstelling het Spyker-team de race verlaten. Nadat het team een goede opmars had gemaakt in de GT2 klasse, stond het team rond 8 uur lang in de pit met problemen aan de stuurinrichting. Wanneer deze verholpen zijn kan Tom Coronel een zeer snelle stint zetten die duurt tot ongeveer tien uur. Hij geeft dan het stuur over aan Crevels die de opmars verder kan doorzetten. Echter net voor elf uur valt definitief het doek voor de Spyker. Door een olielek spint Crevels van de baan en breekt er brand uit. De wagen is daarna te heftig beschadigd om door te rijden. Teleurstelling overheerst even, maar al snel verklaard het team zich tevreden met de gedane prestatie. Victor Muller, directeur van Spyker Cars: “De wagen reed als een klok. Het is slechts de derde race van de wagen in zijn eerste seizoen. Het potentieel hebben wij in ieder geval duidelijk naar buiten gebracht, want er was geen probleem de snelste wagens in de GT2 klasse te volgen. Daardoor zijn wij vol vertrouwen op een goed resultaat in de laatste races van de Le Mans Endurance Series.”

 spyker


Ook bij Coronel overheerst het enthousiasme over de wagen: “De wagen voelt solide aan. Hij was goed te besturen en daardoor was het mogelijk de snelsten te volgen. Ik had het prima naar mijn zin op het circuit. Ik denk dat deze wagen zeker mee kan komen met de top drie in de GT2 klasse tijdens de LMES.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet