Sportscars

Sportscars: ALMS enorm in de lift

De American Le Mans Series zit in de lift. Nielsen Media Research bevestigde dit aan de hand van de Tv-ratings.

Teks en Foto’st Willem J. Staat

lmp1_audi
De Amerikaanse ""roadrace"-fans kiezen duidelijk voor de sportscars na de
teloorgang van Champcar. Recentelijke cijfers bevestigen dit.

ALMS-series in de lift
Na het opgaan van Champcar in de IRL begin dit jaar voorspelden wij dat de traditionele Champcarfans wel eens naar de American Le Mans Series zouden kunnen overstappen. De door autosport.nl gestelde these lijkt uit te komen. Voor de Amerikaanse “road-racing” fans komt de ALMS-series qua racen nog het dichtst in de buurt. Spectaculaire races, safetycarfases en alle wedstrijdingrediënten waarover Champcar ook beschikte. De TV ratings maakten een stijging van maar liefst 31% ten opzichte van 2007, terwijl het gemiddelde aantal bezoekers per wedstrijd naar 82.250 per wedstrijd steeg, waarbij aangetekend moet worden dat de wedstrijden in St. Petersburg, Mid Ohio in de “support package” van Indycar waren opgenomen. Alleen de wedstrijd in Detroit op 30 augustus a.s. wordt nog samen met de Indycars verreden.

De TV ratings voor de wedstrijd op Mid Ohio kenden ook een stijging van liefst 31%. Ook in Europa was er een stijgende tendens voor de ALMS omdat de wedstrijden naast Motors TV eveneens door het Duitse DSF, Eurosport 2 en Sport Italia worden uitgezonden.

David tegen Goliath strijd
Ook de spectaculaire strijd van de LMP2 Porsches en Honda tegen de krachtigere LMP1 Audi’s hebben tot een stijging van de belangstelling voor de ALMS bijgedragen. Een LMP2 Porsche RS of Acura die de Audi R10 TDI verslaat, is hetgeen waarvoor de diehard fans komen! Na het opgaan van Champcar in de IRL maakte autosport.nl een voorzichtige prognose over de fankeuze. De laatste ontwikkelingen lijken de overstap van de traditionele “Open Wheel Fan” naar de sportscars te bevestigen. Voor de consumentenmarkt lijken de niet Amerikaanse merken zoals Audi, Honda en Porsche bij de “roadracing-fans” als grote winnaars uit de bus te komen.

lmp2_porsche_rs
De ALMS fans zien graag dat de LMP2 Porsches de LMP1 Audi's verslaan.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet