Formule 2

GP2: Di Grassi houdt Zuber van zich af

Lucas di Grassi heeft de eerste GP2-race op de Hungaroring gewonnen. Di Grassi pakte in de eerste bocht de leiding en behield die tot aan het einde, continu op de huid gezeten door Andreas Zuber. Het verschil aan de vlag was slechts zeven tiende. Bruno Senna completeerde het podium, terwijl kampioenschapsleider Pantano na een spin in de openingsfase niet verder kwam dan plaats veertien. Ho-Pin Tungs race duurde niet langer dan een ronde.

Tekst: Daan Jeuken

Start beslissend
Een willekeurig startincident krijgt vaak het commentaar “je wint de race niet bij de start”, maar voor Lucas di Grassi was dat op de Hungaroring, waar inhalen schier onmogelijk is, wel het geval. De pole was voor Romain Grosjean, maar deze kwam slecht van zijn plaats, waardoor Di Grassi de leiding kon pakken, voor Petrov, Zuber en Senna.

Weer problemen voor Pantano
Kampioenschapsleider Giorgio Pantano had vorig raceweekend in Hockenheim al een portie ongeluk en ook in Hongarije ontkwam de Italiaan hier niet aan. Pantano zette de aanval in op Grosjean, maar de twee raakten elkaar waardoor Pantano spinde en van achteren opnieuw mocht beginnen. Grosjean moest met een lekke band de pits opzoeken.

Tweestrijd
Op een circuit als de Hungaroring zijn de pitstops van vitaal belang. Andreas Zuber kon zo Vitaly Petrov passeren en aansluiten achter Petrovs teamgenoot en raceleider Di Grassi. De Venezolaan hield zijn opponent bijna dertig ronden van zijn lijf en plaveide zo zijn eigen weg naar de hoogste podiumplaats. Vitaly Petrov moest in ronde 23 de strijd staken met technisch malheur, waardoor Bruno Senna de bronzen beker in ontvangst mocht nemen.

Karun Chandhok greep de vierde plaats, hij kon na een slimme pitstop een gat slaan naar achtervolger Conway. De vijfde plaats ging naar de als laatste gestarte Pastor Maldonado, die als allerlaatste stopte en een aantal supersnelle rondes noteerde. Conway werd nog zesde, voor Buemi. Kampioenschapsleider Pantano zag zijn voorsprong weer slinken, hij kwam niet verder dan plaats veertien. Ho-Pin Tungs race duurde slechts één ronde.

Uitslag race 1 Hungaroring
1.    Lucas di Grassi, 42 ronden
2.    Andreas Zuber, op 0.711
3.    Bruno Senna, op 3.611
4.    Karun Chandhok, op 19.046
5.    Pastor Maldonado, op 21.883
6.    Mike Conway, op 33.375
7.    Sebastien Buemi, op 33.621
8.    Andy Soucek, op 36.911
9.    Jerome D’Ambrosio, op 37.211
10.    Sakon Yamamoto, op 48.359
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet