IndyCar

IRL: Vijfde seizoenszege Scott Dixon in Edmonton

De Nieuw Zeelander Scott Dixon lijkt dit seizoen op zijn tweede Indycartitel af te stevenen. Afgelopen weekend boekte hij in het Canadese Edmonton voor het team van Chip Ganassi zijn vijfde seizoenszege.

scot_dixon_edmonton
Scott Dixon behaalde in Edmonton zijn vijfde zege voor het team van Chip Ganassi
dit seizoen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda Racing USA


Scott Dixon wint in Edmonton
Het zit de Nieuw Zeelander Scott Dixon nog steeds niet lekker dat hij op Watkins Glenn door een stomme fout de zege cadeau gaf en als elfde eindigde. Vorig jaar verloor hij de titel in de allerlaatste wedstrijd doordat zijn bolide zonder brandstof viel. Dixon: “Als ik dit jaar weer de titel verlies dan heb ik het in Watkins Glenn verspeeld. Ik heb mijzelf en mijn crew behoorlijk moeten hermotiveren. Na zijn laatste pitstop kon Dixon de wedstrijd naar zich toe trekken. “Eigenlijk verliep het weekend niet perfect. Dit was zeker niet wat we verwacht hadden. Ik was op mijn best toen ik elfde was.” Dixon passeerde de beide Team Penske Dallara’s na een neutralisatie in de 51e ronde en verwierf de definitieve leiding nadat Tony Kanaan in de 62e ronde zijn laatste stop had gemaakt.

Alleen de Braziliaan Helio Castroneves leek voor Dixon een serieuze bedreiging te vormen. De Team Penske-coureur reed maar liefst 35 ronden op kop maar verremde zich in de 86e ronde. Versleten banden speelden hem parten. Castroneves: “Ik deed alles wat ik kon, ik pushte tot het einde, maar mijn banden speelden niet meer mee en bovendien maakte hij geen enkele fout.” Justin Wilson eindigde voor het team van Newman Haas als derde, terwijl de Canadees Paul Tracy voor het team van Derrick Walker zijn comeback maakte. Tracy eindigde bij zijn comeback voor het team van Derrick Walker/Vision Racing als vierde. “Misschien dat dit goede resultaat perspectief voor de toekomst biedt.” Hoewel Tracy door zijn vaak omstreden manier van rijden niet altijd de populairste rijder in de paddock was verklaarde AGR-coureur Tony Kanaan dat hij blij was dat hij zijn oude strijdmakker weer terug is. “De IRL heeft dit soort rijders nodig en ik verheug me op de klassieke “wheel-banging” duels met hem”

De Brit Dan Wheldon verloor het contact met de leiders nadat hij bij een aanrijding met Oriol Servia betrokken was. Beiden eindigden overigens nog in de Top 10


arden_pr
Fraaie comeback van Paul Tracy in Edmonton. Mogelijk komt er een vervolg.

UITSLAG
1. Scott Dixon Dallara Honda 91 ronden
2. Helio Castroneves Dallara Honda op 5.9237 seconden
3. Justin Wilson Dallara Honda op 13.4009 seconden
4. Paul Tracy Dallara Honda op 28.1462 seconden
5. Oriol Servia Dallara Honda op 28.7132 seconden
6. Ryan Brisoce Dallara Honda op 36.8816 seconden
7. Dan Wheldon Dallara Honda op 41.8281 seconden
8. Ryan Hunter Reay Dallara Honda op 42.1294 seconden
9. Tony Kanaan Dallara Honda op 43.9732 seconden
10.Darren Manning Dallara Honda op 4363 seconden


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet