WTCC

WTCC: Alain Menu pakt zege tweede heat, pech Tom Coronel

Alain Menu heeft vanmiddag de tweede race van de WTCC op het Engelse asfalt van Brands Hatch gewonnen. Terwijl Tom Coronel zijn race door bandenproblemen al snel in rook zag opgaan, was het Jaap van Lagen die zich vanaf P26 opwerkte naar plek 18.

Tekst: Marc Kok

Bij de start van de race staat Alain Menu op pole met de nummer twee van het tussenklassement Gabriele Tarquini naast hem op de eerste startrij. Na zijn vijfde plaats in de eerste heat mag Tom Coronel vanwege het reversed grid-systeem (voor de top8) als vierde starten. Jaap van Lagen, die niet voorkwam in de uitslag van de openingsmanche, begint nu als 26ste en laatste.

Crash Gené
Na de staande start is het snel afgelopen voor Jordi Gené als hij door James Thompson de baan wordt afgetikt. Félix Porteiro heeft een uitstekende start en pakt vanaf P3 de leiding. Alain Menu volgt terwijl Alessandro Zanardi ook uitstekend weg is en P3 heeft ingepikt voor de zwak vertrokken Tarquini. Tom Coronel is ook slecht weg en het lijkt alsof Tom een lekke linkervoorband heeft en daardoor heel veel plaatsen verliest. Jaap van Lagen heeft wel een goede openingsronde doorgemaakt en heeft zich in zijn Lada 110 vanaf P26 naar positie 20 gereden.

Safetycar
Omdat Gené gevaarlijk langs de kant staat, komt de safetycar in de baan. Coronel gaat naar de pits en laat zijn bandenprobleem verhelpen. Jammer voor Tom, die zo zijn prachtige startpositie direct in rook op ziet gaan. Tijdens de safetycar-situatie moet de teammanager van Porteiro naar de wedstrijdleiding komen. Zou de raceleider een jumpstart hebben gemaakt? Of heeft hij een andere fout begaan?

Herstart
Als de wedstrijd na vijf van de 16 te verrijden ronden weer wordt vrijgegeven, gaat de meute op pad. Achter Porteiro, Menu en Zanardi, rijden momenteel ook Tarquini, Jörg Müller, Andy Priaulx, Yvan Muller en Stefano d’Aste in de top8 en dus de punten. Bij het ingaan van de zesde ronde slaat Alain Menu toe en passeert hij Porteiro. De Zwitser heeft de afgelopen twee jaar weten te winnen op Brands Hatch dus hij weet hoe je moet zegevieren op deze baan.

Duur foutje
Terwijl Tom Coronel op een rondje achterstand een kansloos gevecht levert, pakt Jörg Müller in de achtste ronde de vierde plaats van Tarquini af. Jaap van Lagen heeft wederom een plekje gewonnen en is met zijn Lada op P19 terug te vinden. Klassementsleider Yvan Muller maakt een duur foutje. Doordat hij even door het gras gaat, valt hij terug naar plek 10 en zit hij buiten de punten. Priaulx heeft eveneens problemen. De wereldkampioen heeft een lekke rechtervoorband en zijn race is voorbij.

Brandweer
Ondertussen gaat Augusto Farfus als de brandweer. De man die als 25ste van start moest gaan, ligt vier rondjes voor het einde al op een 7de plaats en even later zelfs 6de. Jaap van Lagen is 18de, terwijl Coronel als 22ste op de ranglijst zijn rondjes rijdt. Alain Menu heeft dik twee seconden voorsprong op Porteiro en de andere achtervolgers. De Zwitser gaat gedecideerd naar de winst, terwijl Porteiro en Zanardi ook naar het podium mogen. De twee snelste Independents-rijders Stefano d’Aste en Sergio Hernandez raceten erg sterk en pakken met P7 en 8 zelfs punten voor het algemene klassement.

Uitslag tweede WTCC-race Brands Hatch:
1. Alain Menu 16 ronden
2. Félix Porteiro op 1,050 seconde
3. Alessandro Zanardi op 1,379
4. Jörg Müller op 2,172
5. Gabriele Tarquini op 8,087
6. Augusto Farfus op 8,265
7. Stefano d’Aste op 10,663
8. Sergio Hernandez op 13,282
9. Rickard Rydell op 14,971
10. Rob Huff op 15,399
18. Jaap van Lagen (zesde bij Independents) op 30,634
22. Tom Coronel op één ronde
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet