WTCC

WTCC: Jörg Muller wint eerste manche Brands Hatch, Tom Coronel vijfde

Jörg Müller heeft vanmiddag de eerste WTCC-heat op Brands Hatch gewonnen. De BMW-rijder profiteerde optimaal van pech bij Rob Huff die op weg was naar de zege. Tom Coronel had een prima race en eindigde als vijfde met vier kampioenschapspunten. Yvan Muller nam de klassemenstleiding over van Gabriele Tarquini.

Tekst: Marc Kok

Volgens de officiele live-timing rijden 25 wagens naar de rollende start voor de eerste van twee te verrijden manches. Helaas voor de Nederlandse fans missen we de Lada van Jaap van Lagen.

Spektakel na de start
In de openingsronde zijn de beste twee gekwalificeerde rijders Augusto Farfus en Alain Menu al snel aan het bakkeleien. Menu verliest na enig tikwerk vier plaatsen, maar Farfus wordt er na een paar honderd meter al afgetikt door een Chevrolet. Dat betekent reeds de achtste nul-score voor Farfus dit seizoen.

Huff razendsnel
Na de eerste ronde leidt Rob Huff voor Jörg Müller, de vanaf P6 zeer sterk gestarte Yvan Muller, Andy Priaulx, Alain Menu, Alessandro Zanardi, Nicola Larini en Tom Coronel (gestart vanaf 9) ligt op P8. Gené en Tarquini volgen de Nederlander. De Chevrolet van Huff is razendsnel want hij loopt al snel ruim anderhalve seconde weg van achtervolger Jörg Müller, die op zijn beurt is weg gereden van Yvan Muller die zelf een treintje wagens achter zich heeft rijden.

Toptien ongewijzigd
Als de rijders zeven van de 14 rondjes van elk 3703 meter hebben afgelegd, is de toptien ongewijzigd. Er zijn na het spectaculaire begin in de top nul inhaalacties te bewonderen. Het enige spannende is dat Andy Priaulx op P4 duidelijk sneller is dan de met veel succesballast opgezadelde Yvan Muller en deze uit alle macht probeert te passeren. Als de Zweed Dahlgren (die twaalfde lag) in de grindbak eindigt, schrijven we ronde 11. Yvan Muller krijgt steeds meer last van overstuur en een aandringende Andy Priaulx.

Spannende slotfase
In de 12de ronde verspeelt de onfortuinlijke Rob Huff een zeker lijkende zege. Hij heeft pech dat zijn linkervoorband lek geraakt. Omdat ook Nicola Larini naast de baan verdwijnt, schuift Tom Coronel op naar plek 6. Alain Menu lijkt eveneens bandenproblemen te hebben en ziet zijn vierde plaats prijsgeven aan Zanardi. In de slotronde gaat ook Coronel aan Menu voorbij. Terwijl Jörg Müller zijn eerste zege van het seizoen pakt, weet Yvan Muller nipt de sterk racende Priaulx achter zich te houden.

Verjaardagscadeau Muller
De tweede plaats levert Muller, wiens vader vandaag jarig is, de leiding in het tussenklassement op. Die pakt hij af van Gabriele Tarquini, die overigens wel een sterke race reed en vanaf P18 naar plek 7 opstoomde. Tarquini mag straks in de tweede race naast Alain Menu vanaf de eerste startrij vertrekken.

Toptien eerste WTCC-race Brands Hatch:
1. Jörg Müller 14 ronden
2. Yvan Muller op 6,595 seconden
3. Andy Priaulx op 6,785
4. Alessandro Zanardi op 7,772
5. Tom Coronel op 11,496
6. Félix Porteiro op 14,623
7. Gabriele Tarquini op 16,281
8. Alain Menu op 16,325
9. Jordi Gené op 16,518
10. James Thompson op 17,131
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet