Formule 3

F3 Euro Serie: Derde seizoenszege voor Nico Hülkenberg

Net als op Zandvoort won Nico Hülkenberg ook op de Nürburgring afgetekend de race van de Formule 3 Euro Serie op zaterdag. Zoals bekend werd hij op Zandvoort echter naderhand gediskwalificeerd, nadat zijn auto bij de technische keuring drie kilogram te licht bleek. “Nu mag ik hopelijk mijn overwinning behouden”, grapte Hülkenberg, die op zijn “tweede thuiscircuit” (naast Zandvoort) met speels gemak naar de overwinning reed. De coureur uit Emmerich zegevierde voor de beide Fransen Jules Bianchi en Tom Dillmannn. Renger van der Zande werd vijfde, Henki Waldschmidt eindigde op de 15e plaats.

Tekst: René de Boer

Voor pole-sitter Christian Vietoris waren alle kansen op een goede klassering al bij de start verkeken. Toen het startlicht uitging, rolde zijn bolide een paar meter, maar vervolgens liet de Duitser bij het inschakelen van de tweede versnelling de motor afslaan en moest toezien hoe het hele veld zonder problemen aan hem voorbijtrok. Eenzelfde lot was James Jakes beschoren, die op de zesde startplaats ook stilviel. Bij de uitwijkmanoeuvres raakte de auto van klassementsleider Edoardo Mortara beschadigd, die vervolgens de pits instuurde en daarmee voor de derde race op rij geen punten scoorde. Ook de auto’s van Sam Bird en Cong Fu Cheng raakten door een aanrijding in de beginfase beschadigd.

Terwijl Vietoris ver was teruggevallen en later in de wedstrijd helemaal uitviel nadat James Jakes achterop zijn achtervleugel gereden was, was de weg vrij voor Nico Hülkenberg. Die reed daarop onbedreigd de zege naar huis, op ruime afstand gevolgd door de Fransman Jules Bianchi, met Tom Dillmann nog eens drie seconden daarachter. Mika Mäki kwam als vierde over de eindstreep, Renger van der Zande eindigde als vijfde. De Australiër Daniel Ricciardo leverde in zijn allereerste Formule 3-race ooit een keurige prestatie door, in aanwezigheid van Red Bull Motorsport-baas Dr. Helmut Marko, als zesde te eindigen. Henki Waldschmidt werd 15e.

Uitslag:
1. Nico Hülkenberg (Dui), Dallara-Mercedes, 29 r. in 41.11,039 (gem. 153,323 km/u)
2. Jules Bianchi (Fra), Dallara-Mercedes, op 6,748
3.Tom Dillmann (Fra), Dallara-Mercedes, op 9,047
4. Mika Mäki (Fin), Dallara-Mercedes, op 9,878
5. Renger van der Zande (Ned), Dallara-Mercedes, op 17,676
6. Daniel Ricciardo (Aus), Dallara-Mercedes, op 23,337
7. Jon Lancaster (GBr), Dallara-Mercedes, op 27,771
8. Niall Breen (Ier), Dallara-Mercedes, op 29,040
15. Henki Waldschmidt (Ned), Dallara-Mercedes, op 47,055

Stand na 11 van 20 races:
1. Mortara, 40 punten
2. Hülkenberg, 36
3. Mäki, 36
4. Van der Zande, 31
5. Bianchi, 25
6. Vietoris, 21
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet