IndyCar

IRL: Dubbelzege Team Penske op Mid Ohio. Weer pitlane incident Danica Patrick

Met een dubbeloverwinning keerde Team Penske afgelopen zondag terug in “Victory Lane”. Na Milwaukee scoorde Ryan Briscoe zijn tweede IRL-zege dit seizoen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda/IRL

briscoe_mid_ohio
Ryan Briscoe kan niet meer voor de titel gaan, wel voor de overwinning

Tweede zege Ryan Briscoe
Ryan Briscoe behaalde voor het team van Roger Penske zijn tweede zege dit seizoen. Omdat de wedstrijd onder natte weersomstandigheden begon bleef Briscoe langer op regenbanden doorrijden dan zijn concurrenten. Strategisch gezien maakte men bij Team Penske de laatste stop iets eerder dan de rest van het veld. Het werkte perfect want in de 60e ronde nam de Australiër definitief de kop en won de wedstrijd met 7.26 seconden voorsprong op zijn teamgenoot Helio Castroneves,. Ryan Briscoe: “Ik denk wel dat ik mijn overwinning aan mijn ervaring in sportscars bij Penske te danken heb. Er gebeurt altijd wel iets waardoor je terugvalt. Roger Penske met al zijn ervaring weet altijd wanneer je op het juiste moment moet binnenkomen om je weer terug op kop te krijgen. Vandaag zagen we daar weer een prachtig voorbeeld van.”

Teamgenoot Helio Castroneves moet het al 27 races en 15 maanden zonder overwinning stellen maar eindigde als tweede. Het was zijn vijfde tweede plaats dit seizoen. Castroneves liep in de stand in het kampioenschap marginaal iets op Scott Dixon in. De Nieuw Zeelander eindigde als derde en behoudt met 58 punten voorsprong de leiding in het kampioenschap. Dixon: “Je kunt niet altijd races winnen ook constant blijven en races uitrijden is belangrijk. Je moet het maximum uit iedere situatie halen.”

De Brit Justin Wilson reed met zijn Newman Haas Dallara Honda elf ronden op kop, maar toucheerde Mario Dominguez na een herstart in de 43e ronde, waarbij Marco Andretti de auto van Wilsen nog eens een keer van achteren lanceerde. Andretti was zo eerlijk om de schuld voor zijn rekening te nemen. “Ik had er gewoon niet moeten zijn.” Aldus Andretti. Rookie Mario Moraes reed een prachtige wedstrijd maar verspeelde de leiding door aan kop in de grindbak te verdwijnen.

Danica Patrick weer in opspraak
Danica Patrick zorgde na de kwalificaties weer voor de nodige commotie. Na de eerste training op zaterdag kwam het tot een woordenwisseling met Milka Duno. De gemoederen tussen beide dames liepen hoog op en toen Patrick weinig aanstalten maakte om te verdwijnen gooide de Venezolaanse een handdoek in de richting van Patrick. Ook de vocabulaire van beide dames zou niet bepaald fraai geweest zijn. De IRL neemt voorlopig geen maatregelen.

UITSLAG
1. Ryan Briscoe Dallara Honda 85 ronden
2. Helio Castroneves Dallara Honda + 7.2640 seconden
3. Scott Dixon Dallara Honda + 7.6867 seconden
4. Will Power Dallara Honda + 12.5769 seconden
5. Oriol Servia Dallara Honda + 13.4713 seconden
6. Vitor Meira Dallara Honda + 149934 seconden
7. Tony Kanaan Dallara Honda + 152597 seconden
8. Darren Manning Dallara Honda + 17.5053 seconden
9. Hideki Mutoh Dallara Honda + 18/0083 seconden
10.Ryan Hunter Reay Dallara Honda + 19.2100 seconden

sfeer_mo
Mid Ohio een prachtig natuurlijk circuit


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet