Formule 2

GP2: Pantano en Chandhok nemen grootste bekers mee uit Hockenheim

De twee Grand Prix 2-races die op het Duitse Hockenheim werden verreden zijn prooien geworden voor Giorgio Pantano en Karun Chandhok. De Italiaan ging op zaterdag in de regen niet als leider over de finish, maar een straf voor Grosjean leverde Pantano de overwinning op. Ho-Pin Tung werd zaterdag dertiende en vandaag zevende.

Tekst: Daan Jeuken

Buurman eruit geknikkerd
Yelmer Buurman liep verveeld over de paddock van Hockenheim, want hij werd door Trust Arden vervangen door Luca Filippi. “Het gerucht gaat dat Felipi Honda achter zich heeft staan en ze met een grote zak geld mijn stoeltje hebben weggekocht”, gist Buurman naar de reden. “In Silverstone waren de geruchten er al, maar ik geloofde het eigenlijk niet en wilde me er ook niet mee bezig houden tijdens een raceweekend. Toch hebben we toen zwart op wit gevraagd dat we mogen blijven rijden, maar daar draaide Horner een beetje omheen en nu liggen we er dus uit. Ik hoop voor Boedapest weer te kunnen rijden om dan volgend jaar met een goed team weer mee te kunnen doen.”

The show goes on
Zonder Buurman op de startgrid gaat de eerste GP2-race op de Hockenheimring van start op zaterdag. Polezitter Georgio Pantano behoudt de leiding voor nummer twee Romain Grosjean. Nummer drie Andreas Zuber kan niet lang genieten van zijn goede kwalificatieresultaat want hij komt zeer beroerd weg en valt ver terug. Yelmer Buurmans voormalige teamgenoot Buemi doet het prima en rijdt de derde plaats.

Terwijl de koplopers een gat beginnen te slaan, vechten even daarachter twee Brazilianen om plaats vier. Di Grassi moet Bruno Senna van zich afhouden, waarbij de man met de beroemde achternaam de vierde stek grijpt. Senna zit goed in zijn vel en rukt op naar de staart van nummer drie Buemi.

Regen
Als je van de veertig ronden er nog maar zes hoeft lijk je het ergste achter de rug te hebben gehad, maar als plotseling de regen met bakken uit de lucht komt maakt dat de voorgaande 36 ronden bijna overbodig. Georgio Pantano ziet zo zijn bijna zeker lijkende leiding nog in gevaar komen, want op de natte baan komt Romain Grosjean gevaarlijk oprukken. De Fransman kan beter met het natte asfalt uit de voeten en neemt de leiding over van de kampioenschapsleider.

Het regent inmiddels flink, maar met slechts zes rondjes te gaan is het een moeilijke keuze om op slicks door te glibberen of om veel tijd te verliezen om over te stappen op regenbanden. Bruno Senna kiest voor de tweede keuze en levert zijn vierde plaats in voor regenbanden. De Braziliaan is erg snel op zijn regenbanden en kan zo ook weer flink oprukken, waarmee hij weer terugkomt op zijn oude vierde stek. Nummer drie Buemi laat de keerzijde van de medaille zien: hij spint er vanaf plaats drie vanaf en haalt de finish niet.

It ain’t over till the chequered flag drops… (en de wedstrijdleiding klaar is)
Grosjean bepaalt de tweestrijd om de kop en mag de grootste beker in ontvangst nemen. Deze moet de rijder van ART Grand Prix echter weer snel inleveren, want de wedstrijdleiding geeft de winnaar 25 seconden straf. Tijdens een gele-vlagsituatie passeerde Grosjean achterblijver Marko Asmer en dat mag nog steeds niet. De 25 seconden zijn niet onoverkomelijk voor Grosjean, want hij wordt er alsnog tweede mee, terwijl kampioenschapsleider Pantano zijn leiding met de overwinning weer verder uitbouwt. Derde wordt Alvaro Parente, voor Bruno Senna en Lucas di Grassi. Ho-Pin Tung kreeg het niet voor elkaar om te excelleren in de regen. De Nederlander kwam niet verder dan de dertiende stek.

Uitslag race 1
1. Giorgio Pantano
2. Romain Grosjean
3. Alvaro Parente
4. Bruno Senna
5. Lucas di Grassi
6. Pastor Maldonado
7. Andy Soucek
8. Karun Chandhok
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet