NASCAR

NASCAR: Scott Speed met de NASCAR Toyota op Zandvoort

Tijdens het DTM weekend op Zandvoort kwam er voor de tweede maal in de historie van het circuit een NASCAR-bolide in actie. Midden negentiger jaren was Arie Luyendijk Sr. tijdens de Masters ook al eens met een NASCAR-bolide actief. Voor het eerst konden de Nederlandse fans de z.g. Car of Tomorrow ofwel de COT-car in actie zien.

Tekst en Foto’s Willem J. Staat
groepsfoto
DTM ontmoet NASCAR op Zandvoort

COT-car op Zandvoort
De unieke NASCAR-bolide die afgelopen weekend op Zandvoort in actie kwam was de auto waarmee Brian Vickers in 2007 gereden heeft. De meningen over NASCAR zijn bij de bezoekende fans verdeeld. Velen vinden zo’n ouderwets V8 concept helemaal niks. Anderen vinden het juist fantastisch. Harry Maessen heeft zijn BRL concept ook op NASCAR geënt. Alleen kennen wij in de lage landen geen enorme ovals waarop deze logge bolides fantastische snelheden produceren. Op een circuit als Zandvoort zouden deze bolides volgens Scott Speed in roadtrim voor een fantastisch spektakel kunnen zorgen. Alleen de vleugel aan de Camry is niet van originele afkomst. Europees NASCAR-vertegenwoordiger Ed Heuvink legt uit dat ieder team kort voor de start van een wedstrijd door de NASCAR-organisatie een achtervleugel krijgt toegewezen die in het bezit van NASCAR is en na de wedstrijd weer bij NASCAR ingeleverd moet worden zodat aerodynamische fraudes vrijwel uitgesloten zijn. Scott Speed kwam zowel zaterdag als zondag in actie en het is jammer dat hij duizenden fans niet volledig van het potentieel van de NASCAR Toyota Camry heeft kunnen laten genieten. Een gemiste kans voor de fans want dergelijke auto’s zijn voor Europa een unicum.

Autosport. nl was even in de gelegenheid om kortstondig met Scott Speed te spreken.
Wat vind je van CPZ?
Scott Speed: “Hoewel ik hier nog nooit gereden heb is dit een fantastisch circuit met veel inhaalmogelijkheden.”

actie
Het summum voor Silhouette racefans is natuurlijk NASCAR. De auto's zijn speciaal
voor de ovals ontwikkeld. Maar volgens Scott Speed zou je met deze ruim 800pk
sterke monsters op Zandvoort hele spannende races hebben.

Je hebt de F1 enkele jaren geleden moeten verlaten. Wat was de reden?
Scott Speed: “ik denk dat mijn prestaties in de F1 goed genoeg waren en ook had ik veel respect van anderen. Met de teameigenaar zat ik niet in de beste situatie.”

Was er een soortement B-plan voor je?
Scott Speed: “ Nee, niet echt maar omdat Red Bull mij wilde blijven ondersteunen heb ik serieus overwogen in de DTM in te stappen. De mensen van Red Bull zijn uit zichzelf naar mij toegekomen. Ik heb toen voor NASCAR gekozen en dat vonden ze wel wat. Ze stonden volledig achter mij.”

instap_speed
In NASCAR stap je op een aparte manier in

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet